Πάνω από 166 εκατομμύρια αντίτυπα της Αγίας Γραφής κυκλοφόρησαν μετά την πανδημία!
Η έκθεση κυκλοφορίας της Αγίας Γραφής από τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες για το 2022
To 2022, η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασε τα 166,4 εκατομμύρια σε ποικιλία εκδόσεων. Το γεγονός αυτό δείχνει το αμείωτο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη μεταμορφωτική δύναμη της Αγίας Γραφής αλλά και την αξιοσημείωτη αφοσίωση των Βιβλικών Εταιριών να προσφέρουν την ελπίδα του Λόγου του Θεού σε έναν κόσμο που ακόμα βρίσκεται σε κρίση.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 7 εκατομμύρια Καινές Διαθήκες κυκλοφόρησαν παγκοσμίως το 2022 – 40% περισσότερα αντίτυπα σε σύγκριση με το 2021. Οι περισσότερες Καινές Διαθήκες κυκλοφόρησαν στο νότιο ημισφαίριο. Ειδικότερα, συνολικά 5 εκατομμύρια αντίτυπα κυκλοφόρησαν στην Ασία, ενώ έπονται η Κεντρική Αμερική, η Νότια Αμερική και η Αφρική, όπου διανεμήθηκαν συνολικά 1,3 εκατομμύρια αντίτυπα της Καινής Διαθήκης.
Παράλληλα, ο αριθμός των διαδικτυακών λήψεων της Αγίας Γραφής κατέγραψε αυξητική τάση. Το 2022, το 28% της συνολικής κυκλοφορίας της Αγίας Γραφής προέρχεται από διαδικτυακές λήψεις σε σύγκριση με το 2021, που το ποσοστό ανήλθε στο 21%. Μεγάλη ζήτηση στις διαδικτυακές λήψεις υπήρξε στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Οι περιοχές αυτές ξεπέρασαν το 42% σε σύνολο 10 εκατομμυρίων λήψεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στον απόηχο της έκθεσης της κυκλοφορίας της Βίβλου, ο Dirk Gevers, Γενικός Διευθυντής των ΗΒΕ, δήλωσε: «Η διάδοση της Αγίας Γραφής είναι βαθιά ριζωμένη στον πυρήνα της κοινότητάς μας, ακριβώς όπως είναι η μετάφραση. Η εξασφάλιση ότι κάθε άτομο κρατάει μια Βίβλο συνδέεται στενά με την αποτελεσματική διανομή. Μέσα από τη διανομή της Αγίας Γραφής, ενδυναμώνουμε τα άτομα και τις κοινότητες, καλλιεργούμε τον πνευματικό πλούτο και προωθούμε τις αξίες της γενναιοδωρίας, της συμπόνιας και της ενότητας».
Οι Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες συνεχίζουν να αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς μετάφρασης και διάδοσης της Βίβλου στον πλανήτη· σχεδόν το 70% από τις μεταφράσεις της Αγίας Γραφής παγκοσμίως κυκλοφορούν από τις Βιβλικές Εταιρίες.
Η δύναμη της Ένωσης
Έπειτα από δύο χρόνια μεγάλων διαταραχών στη διανομή της Αγίας Γραφής παγκοσμίως, κάτι που επίδρασε σημαντικά στα έσοδά τους, οι Βιβλικές Εταιρίες εργάζονται σταθερά προκειμένου να ανακτήσουν τη δυναμική τους. Το Ταμείο Αλληλεγγύης (The Solidarity Fund), το οποίο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με σκοπό την παροχή βοήθειας στις Βιβλικές Εταιρίες που επηρεάστηκαν από την πανδημία, συνέχισε να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη μεταβατική περίοδο μετά την πανδημία, η οποία συνεχίστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία που επηρέασε τις οικονομικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.
Στα σημαντικά επιτεύγματα της κυκλοφορίας για το 2022 περιλαμβάνονται:
- Η Βιβλική Εταιρία της Ουκρανίας διένειμε πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα της Βίβλου σε ποικιλία εκδόσεων· ακόμα 250 εκατομμύρια αντίτυπα της Αγίας Γραφής διανεμήθηκαν σε Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ευρώπη από άλλες Βιβλικές Εταιρίες.
- Η διακονία China Partnership αντίκρισε μια αύξηση στις πωλήσεις της Αγίας Γραφής σε τοπικό επίπεδο από τα 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα στα 1,8 εκατομμύρια.
- Η Καμπότζη διπλασίασε της κυκλοφορία της Βίβλου (από 12.865 σε 25.694 αντίτυπα) και των αποσπασμάτων της Γραφής (από 19.896 σε 36.386), ενώ παράλληλα σημειώθηκε μια δραματική αύξηση στην κυκλοφορία της Καινής Διαθήκης (από 1.187 αντίτυπα σε 202.171).
- Η κυκλοφορία της Καινής Διαθήκης στη Μογγολία κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα επίπεδα τα τελευταία χρόνια.
- Η Δομινικανή Δημοκρατία σημείωσε αύξηση στην κυκλοφορία της Βίβλου κατά 83% (από 6.941 αντίτυπα σε 12.735) και 131% στην κυκλοφορία της Καινής Διαθήκης (από 1,4 εκατομμύρια σε 3,3 εκατομμύρια αντίτυπα).
- Η Αγγλία και η Ουαλία αύξησαν την κυκλοφορία σε όλες τις εκδόσεις της Γραφής – Αγία Γραφή (19%), Καινή Διαθήκη (454%), αποσπάσματα (601%), εγχώριες εκδόσεις της Αγίας Γραφής (601%), διαδικτυακές λήψεις (832%). Συνολικά παρουσιάστηκε αύξηση κατά 649%.
- Για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία, το 2022 η Ελλάδα ξεπέρασε στη κυκλοφορία της Αγίας Γραφής τα 10.000 αντίτυπα και έφτασε σχεδόν τα 12.000 αντίτυπα.
Χώρες όπως η Ινδονησία και η Κένυα σημείωσαν μια σημαντική πτώση στη κυκλοφορία το 2021, αλλά κατάφεραν να επανακάμψουν το 2022. Η Ινδονησία κυκλοφόρησε περισσότερα αντίτυπα Παλαιάς και Καινής Διαθήκης από το προηγούμενο έτος – 644.658 εν συγκρίσει με τα 28.400 αντίτυπα το 2020 και τα 16.000 αντίτυπα το 2021.
Το 2022 αποτέλεσε επίσης σημαντική χρονιά στην κυκλοφορία της Αγίας Γραφής για τις κοινότητες της διασποράς. Η Βιβλική Εταιρία του Ιράν κυκλοφόρησε στη διασπορά 75.600 αντίτυπα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.
Η Μιανμάρ και το Πακιστάν κατάφεραν να επανακάμψουν στα προπανδημικά επίπεδα κυκλοφορίας μετά τη μεγάλη πτώση που αντιμετώπισαν το 2021.
Οι παγκόσμιες οικονομικές αναταραχές συνέχισαν να επηρεάζουν την κυκλοφορία της Αγίας Γραφής. Τα αυξανόμενα κόστη, οι καθυστερήσεις των αποστολών και οι ελλείψεις στις αποθήκες οδήγησαν κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα. Επίσης, οι Βιβλικές Εταιρίες το 2022 επηρεάζονται ακόμα από τις διαρκείς προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Ωστόσο, τα πρώτα σημεία ανάκαμψης είναι ορατά τόσο στην κυκλοφορία των έντυπων εκδόσεων όσο και στους αριθμούς των διαδικτυακών λήψεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
Οι 10 πρώτες χώρες στην κυκλοφορία της Αγίας Γραφής
Ακολουθώντας την περσινή χρονιά, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των εκδόσεων της Αγίας Γραφής που κυκλοφόρησαν το 2022 από τις Βιβλικές Εταιρίες διανεμήθηκαν σε 10 χώρες. Η Βραζιλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με 4,8 εκατομμύρια Άγιες Γραφές. Έπονται η ΗΠΑ (2,6 εκατομμύρια), η Ινδία (2,5), η Νιγηρία (2 εκατομμύρια) και η Κίνα (1,8 εκατομμύρια).
Ανάμεσα στους πρωτοεμφανιζόμενους στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Κένυα η οποία αισίως κυκλοφόρησε το 2022 πάνω από ένα εκατομμύριο Άγιες Γραφές.
Μετά τα σταθερά επίπεδα λόγω της πανδημίας, το 2022 η Κίνα είναι ξανά ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες στην κυκλοφορία της Αγίας Γραφής με 1,8 εκατομμύρια Άγιες Γραφές.
Φως στο σκοτάδι: Η Αγία Γραφή βοήθημα των Χριστιανών σε εμπόλεμες χώρες
Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η παγκόσμια κοινότητα άρχισε να καταλαβαίνει τις διαρκείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί που βιώνουν τον χριστιανισμό σε τέτοιες περιστάσεις. Ωστόσο, εν μέσω αυτών των δυσκολιών, η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής εκτοξεύθηκε στις πληγείσες περιοχές και στους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν διασκορπιστεί σε όλο τον κόσμο.
Στην Ουκρανία κυκλοφόρησαν πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα της Γραφής, συμπεριλαμβανομένων 109.965 Αγίων Γραφών, 133.008 Καινών Διαθηκών, 99.030 παιδικών Αγίων Γραφών, και 261.480 αποσπασμάτων. Περίπου 20 Βιβλικές Εταιρίες σε όλη την Ευρώπη κυκλοφόρησαν ακόμα 220.000 Γραφές στους Ουκρανούς πρόσφυγες σε ποικιλία εκδόσεων. Παρά τις δυσκολίες, η σταθερότητα στη διανομή της Αγίας Γραφής διατηρήθηκε, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της πίστης εν μέσω των αναταραχών.
«Ο πόλεμος κρατάει ακόμα και πρόκειται να διαρκέσει ακόμα περισσότερο», δήλωσε ο Rostyslav Stasyuk από τη Βιβλική Εταιρία της Ουκρανίας, «υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ακόμα έχουν την ανάγκη να ακούσουν τη φωνή Του μέσα από την Αγία Γραφή. Για να λάβουν γαλήνη και θεραπεία, για να παραμείνουν συνετοί και άνθρωποι και εν τέλει για να σωθούν. Η προσευχή μας είναι ο Κύριος να ενδυναμώνει τις τοπικές εκκλησίες, τους λειτουργούς του, να δίνει πόρους, δύναμη και προστασία έτσι ώστε ο Λόγος Του να διασπείρεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους στους μήνες που έρχονται.»
Αγία Γραφή για τους μετανάστες και τις κοινότητες της διασποράς
Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε στο Κατάρ, η Βιβλική Εταιρία του Κόλπου συνεργάστηκε με διαφορετικές εκκλησίες στη Ντόχα με σκοπό να διανείμει 10.500 Καινές Διαθήκες στα Χίντι, τα Μαλαγιάλαμ, τα Νεπάλι, τα Τελούγκου, τα Σινχάλα, τα Ταμίλ και τα Ταγκαλόκ όπως και Ευαγγέλια σε διάφορες γλώσσες. Αυτή η συλλογική προσπάθεια είχε σκοπό να προσφέρει πνευματική βοήθεια και ενθάρρυνση στους πολυάριθμους μετανάστες εργάτες που εργάζονταν σκληρά για να ετοιμάσουν τη χώρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022, καθώς και για τους φιλάθλους που θα επισκεφτούν την περιοχή για τη διοργάνωση.
Εν μέσω των αγώνων του παγκοσμίου Κυπέλλου, που άρχισαν στις 20 Νοεμβρίου του 2022, εκπροσωπήθηκε ένα σύνολο 14 διαφορετικών γλωσσών συμπεριλαμβάνοντας αντίτυπα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη και της Καινής Διαθήκης. Αυτά δωρίστηκαν στους μετανάστες εργάτες κυρίως από το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, οι οποίοι είχαν εργαστεί σε σκληρές συνθήκες, ιδιαίτερα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κατά την κατασκευή σταδίων και άλλων κατασκευών.
Μια ομάδα εργατών που σιγά σιγά μεγαλώνει ανακαλύπτει την ελπίδα, συναντώντας στις Γραφές τον Ιησού και οι Εκκλησίες στις χώρες του Κόλπου βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.
«Αυτή είναι η Βίβλος μου»: Παιδιά απ’ όλο τον κόσμο λαμβάνουν τον Λόγο του Θεού
Το 2022, η Βιβλική Εταιρία της Κένυας επέδρασε στις ζωές 7.500 νέων, προσφέροντάς τους τη Βίβλο. Η διανομή πραγματοποιήθηκε σε 54 σχολεία, τα οποία βρίσκονται σε 7 κομητείες. Τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, που οι κηδεμόνες τους μετά δυσκολίας έχουν εισόδημα πάνω από 1€ τη μέρα.
«Τι ευλογία να έχω τη Βίβλο στα χέρια μου! Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχα, και αυτό αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για τη μελέτη, ειδικά στο σχολείο για το μάθημα της χριστιανικής αγωγής», είπε η Felicia Nanjala της 6ης τάξης στο Δημοτικό σχολείο Heshima.
Στην Ασία η Βιβλική Εταιρία του Βιετνάμ πρόσφερε γενναιόδωρα 3.750 Βίβλους σε παιδιά και νέους από 11 μέχρι 18 χρονών, οι οποίοι κατοικούν σε απομονωμένες περιοχές ή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Από αυτές, οι 1.875 Άγιες Γραφές είναι από την έκδοση του 1925, ενώ οι υπόλοιπες αποτελούν την αναθεωρημένη έκδοση της Βιετναμέζικης Αγίας Γραφής.
Αν και έχουν ανατραφεί σε χριστιανικές οικογένειες, μεγάλο μέρος αυτών των νέων δεν διέθετε την Αγία Γραφή, δημιουργώντας προσκόμματα στην προσωπική λατρεία, στη μελέτη και στην συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της εκκλησίας. Με τη διανομή των Γραφών αυτών, η Βιβλική Εταιρία του Βιετνάμ σκοπεύει να καλύψεις τις πνευματικές τους ανάγκες και να βοηθήσει τη συμμετοχή τους σε θρησκευτικές δραστηριότητες.
Ζήτηση για ψηφιακές λήψεις στην Αφρική
Η ζήτηση για ψηφιακές εκδόσεις της Αγίας Γραφής στην Αφρική βρίσκεται σε ανοδικό επίπεδο, ενώ τα προβλήματα στη διανομή των έντυπων εκδόσεων της Αγίας γραφής συνεχίζονται. Το 2022, ο αριθμός των ψηφιακών λήψεων της Αγίας Γραφής στην Αφρική διπλασιάστηκε και από το 1 εκατομμύριο λήψεις κατάφερε να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.
Το YouVersion, η δημοφιλής εφαρμογή της Αγίας Γραφής, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διάθεση των εκδόσεων της Αγίας Γραφής από τις Βιβλικές Εταιρίες στο διαδίκτυο. Υπολογίζεται ότι το 52% των 5,3 εκατομμυρίων λήψεων που έχουν καταγραφεί από ένα σύνολο 10 εκατομμυριών έχει πραγματοποιηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του YouVersion.
Οι Βιβλικές Εταιρίες επίσης κατέγραψαν 10 εκατομμύρια διαδικτυακές λήψει της Αγίας Γραφής στις δικές τους πλατφόρμες, αντιπροσωπεύοντας το 28% της συνολικής διανομής της Αγίας Γραφής. Επίσης εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαβάζουν τη Βίβλο στο διαδίκτυο και εμβαθύνουν τη γνώση τους μέσα από τα σχέδια ανάγνωσης των Βιβλικών Εταιριών, το υλικό μελέτης, τα κουίζ και άλλες συναφείς δραστηριότητες με σκοπό την επαφή με τον Λόγο του Θεού.
Προσφέροντας διαδικτυακά την Αγία Γραφή στη νοηματική γλώσσα
Όταν η Anne, μια κωφή μητέρα δύο μικρών παιδιών, έγινε χριστιανή, οι φόβοι της αναφορικά με την αδυναμία κατανόησης των Γραφών εξαφανίστηκαν. Αφού είδε βίντεο με βιβλικές ιστορίες έπειτα από παραινέσεις του συζύγου της, είπε: «Μπορώ να κατανοήσω πολύ καλά. Γνωρίζω αρκετούς φίλους που είναι κωφοί, και μοιράζομαι μαζί τους αυτά τα βίντεο. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα καθώς τα βίντεο είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο. Μπορούμε πολύ απλά να αντιγράψουμε τον σύνδεσμο του βίντεο και να τον αποστείλουμε στους φίλους μας. Αρέσουν και σε αυτούς πολύ τα βίντεο. Ελπίζω ότι θα έχουμε κι άλλα τέτοια βίντεο στο μέλλον». H πρόσβαση στην Αγία Γραφή στην νοηματική γλώσσα αποτελεί καθοριστικής σημασίας για τους Χριστιανούς όπως για την Anne και τον σύζυγό της, που ζουν στο Βιετνάμ.
Σε αυτή τη θέση βρίσκονται χιλιάδες κωφοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτούς, μόνο η εκφραστική, οπτική φύση της νοηματικής γλώσσας μιλάει πραγματικά στις καρδιές τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι Βιβλικές Εταιρίες το 2022 συνέχισαν να εντείνουν τις προσπάθείες τους προκειμένου να προσφέρουν τον Λόγο του Θεού στη νοηματική γλώσσα. Περίπου μόνο 81 από τις 400 γλώσσες στη νοηματική έχουν κάποιο απόσπαασμα της Αγίας Γραφής. Οι Βιβλικές Εταιρίες στην Αργεντινή, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ιρλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Παραγουάη, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, τη Σρι Λάνκα, την Ταϊλάνδη, την Ουρουγουάη, το Κονγκό και το Βιετνάμ διαθέτουν αυτή τη στιγμή στο YouTube βίντεο με την Αγία Γραφή στη νοηματική. Η Βιβλική Εταιρία της Κολομβίας χρησιμοποιεί μία άλλη πλατφόρμα με το όνομα Deaf.Bible, όπου πραγματοποείται η αναζήτηση των εδαφίων ανά έκδοση της Βίβλου και είναι δυνατή η λήψη τους.