Νέα

H ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ 10ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ…

Βίβλος και Πόλεμος 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Auditorium στην Αθήνα (Σίνα 2-4), το 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο [...]

Βίβλος και Πόλεμος

10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας

Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Auditorium στην Αθήνα (Σίνα 2-4), το 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας με θέμα «Βίβλος και Πόλεμος». Η επιλογή του θέματος προέκυψε από τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Ουκρανία οι οποίες κατέστησαν τη φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς μια τρομακτική πραγματικότητα για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Σκοπός του συνεδρίου, που φιλοξένησε εκπροσώπους όλων των χριστιανικών παραδόσεων και πλήθος θεολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ήταν αφενός να καλύψει ένα ευρύ φάσμα σχετικών γνωστικών πεδίων, αναδεικνύοντας τα παραπάνω επίμαχα προβλήματα του καιρού μας, και αφετέρου να προτείνει διάφορες λύσεις για αυτά, με γνώμονα την επικαιροποίηση της Γραφής στα σύγχρονα συμφραζόμενα.

Μεταφέροντας το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Αρίσταρχος Γκρέκας, κατά την έναρξη του συνεδρίου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε στη μελέτη και ερμηνεία της Βίβλου και να καταλάβουμε ποιο ακριβώς είναι το μήνυμά της […], πώς μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει καταλυτικά στην εποχή μας διδάσκοντας αλήθεια ανόθευτη, δικαιοσύνη φιλάνθρωπη, ειρήνη θεμελιωμένη στην παντοδυναμία και στην αγάπη του Θεού». Χαιρετισμό στο συνέδριο μετέφερε επίσης ο αιδ. Δημήτριος Μπούκης εκ μέρους της Γενικής Συνόδου της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών κ. Θεόδωρος Κοντίδης και οι Κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Καραγιάννης και κ. Χρυσόστομος Σταμούλης. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρέτισε τέλος ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας κ. Μιχαήλ Χατζηγιάννης.

Στην κεντρική συνεδρία, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, οι ομιλητές,  ο κ. Χαράλαμπος Βέντης (αν. καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ) και ο κ. Στυλιανός Τσομπανίδης (καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), στοιχειοθέτησαν τους κύριους προβληματισμούς του συνεδρίου. Επιχείρησαν ειδικότερα να παρουσιάσουν τις προκλήσεις που τίθενται όσον αφορά τη στάση του χριστιανισμού στις κρίσιμες συνθήκες του σύγχρονου κόσμου και περαιτέρω να αναδείξουν τη σημασία της Οικουμενικής Κίνησης για την ειρήνη, καθώς και τη συμβολή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι εισηγητές της δεύτερης συνεδρίας (Luigi Santopaolo, Σάββας Μιχαήλ, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου), υπό την προεδρία της κα Μαρίας Σικ, αντλήσαν την προβληματική τους από τις εικόνες του πολέμου στην Παλαιά Διαθήκη. Μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις φώτισαν ποικίλες όψεις μιας δύσκολης σχέσης, επιχειρώντας συνάψεις με την ιουδαϊκή αποκαλυπτική γραμματεία, τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, την εικόνα του Θεού ως πολεμιστή στην Παλαιά Διαθήκη. Η τρίτη συνεδρία, υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Τσεβά, έστρεψε αναλόγως το ενδιαφέρον σε ερμηνευτικές προσεγγίσεις της Καινής Διαθήκης. Ειδικότερα, ο κ. Μόσχος Γκουτζιούδης άντλησε από την αφήγηση του Λουκά (Λου 22:35-38), η κα Αικατερίνη Τσαλαμπούνη από τις στρατιωτικές εικόνες στις  παύλειες επιστολές και ο κ. Στέφανος Μιχαλιός από τις εικόνες της Αποκάλυψης.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τη στρογγυλή τράπεζα στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών παραδόσεων υπό την προεδρία του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής της Αθήνας κ. Χρήστου Καρακόλη. Ειδικότερα αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος ανάμεσα στον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών κ. Θεόδωρο Κοντίδη και τον Πρόεδρο της Συνόδου της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας αιδ. Γιώτη Κανταρτζη.

Η στρογγυλή τράπεζα συγκεφαλαίωσε τις πλούσιες θεματικές που αναπτύχθηκαν στην διημερίδα, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη κοινής συνεργασίας και διαλόγου των χριστιανικών ομολογιών προκειμένου να απαντήσουν έμπρακτα μπροστά στη βία και στις δοκιμασίες του πολέμου.

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your name.
Please enter comment.
Kατηγορίες