Σταθερότητα εν μέσω της καταιγίδας: Πάνω από 32 εκατομμύρια αντίτυπα της Αγίας Γραφής κυκλοφόρησαν στο δεύτερο έτος της πανδημίας
Η έκθεση κυκλοφορίας της Αγίας Γραφής για το 2021
Η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής παγκοσμίως έφτασε το 2021 στα 32,6 εκατομμύρια, αναδεικνύοντας την αξιοσημείωτη αφοσίωση των Βιβλικών Εταιριών προκειμένου να προσφέρουν την ελπίδα του Λόγου του Θεού εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας.
Παρά τις επείγουσες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο εργατικό δυναμικό, τη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού και τα συνεχιζόμενα λοκντάουν, οι Βιβλικές Εταιρίες επεδίωξαν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση για την Αγία Γραφή. Τα πρόσφατα στατιστικά των Βιβλικών Εταιριών για την κυκλοφορία της Αγίας Γραφής φανερώνουν ότι 5 στις 7 περιοχές προμηθεύτηκαν το 2021 περισσότερα αντίτυπα της Αγίας Γραφής σε σύγκριση με το 2020.
Είναι ένα επίτευγμα που μπόρεσε να πραγματοποιηθεί χάρη στην αξιοσημείωτη υποστηρικτικότητα που διακατέχει τα μέλη της Ένωσης των Βιβλικών Εταιριών.
Όταν ξέσπασε η πανδημία, οι περιορισμοί ήταν δεδομένο ότι θα έθεταν σε κίνδυνο τη διάδοση της Αγίας Γραφής σχεδόν σε 90 χώρες. Άλλα οι υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν με γενναιοδωρία παρέχοντας τη δυνατότητα στις Βιβλικές Εταιρίες να κρατήσουν τις πόρτες τους ανοιχτές και να συνεχίσουν να προσφέρουν Γραφές σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που βρήκαν νέους και δημιουργικούς τρόπους να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Ως αποτέλεσμα, οι Βιβλικές Εταιρίες σε μερικές από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου κατάφεραν να διπλασιάσουν, ακόμα και να τριπλασιάσουν, τη διανομή της Αγίας Γραφής το 2021.
Τα στατιστικά σχετικά με την κυκλοφορία της Αγίας Γραφής φανέρωσαν επίσης ότι 5,1 εκατομμύρια Καινές Διαθήκες κυκλοφόρησαν παγκοσμίως το 2021. Πάνω από τις μισές κυκλοφόρησαν στην Ασία, ενώ η Κεντρική και η Νότια Αμερική άγγιξαν το ένα τρίτο της διανομής της Καινής Διαθήκης χάρη στις στοχευμένες καμπάνιες διανομής.
Εντωμεταξύ, η μεγάλη στροφή στη διαδικτυακή λήψη της Αγίας Γραφής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 δεν συνεχίστηκε το 2021. Το 2020 το 38% του συνόλου της Αγίας Γραφής που κυκλοφόρησε ήταν αποτέλεσμα διαδικτυακών λήψεων. Το 2021 αυτό το ποσοστό επανήλθε στα επίπεδα πριν την πανδημία, δηλαδή σχεδόν το ένα πέμπτο στο σύνολο της Αγίας Γραφής που κυκλοφόρησε αποτελούσε ψηφιακή λήψη. Κάποιες περιοχές φανέρωσαν μια μεγαλύτερη ζήτηση για τη λήψη της Αγίας Γραφής σε σύγκριση με άλλες. Στη Ευρώπη δύο στις πέντε Αγίες Γραφές που κυκλοφορούν είναι αποτέλεσμα διαδικτυακής λήψης, σε σύγκριση με τη μία στις δέκα στην Ωκεανία.
Συνολικά, 169,8 εκατομμύρια αντίτυπα της Γραφής κυκλοφόρησαν μέσα στο 2021. Ο Michael Perreau, ο Γενικός Διευθυντής των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών, δήλωσε: «Γιατί όπως η ελπίδα μας στον Χριστό είναι ένα στήριγμα για την ψυχή, έτσι και οι Βιβλικές Εταιρίες ήταν ένα στήριγμα εν μέσω της καταιγίδας της παγκόσμιας πανδημίας. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποί μας επέμειναν αποφασιστικά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, καθιστώντας τα πάντα δυνατά προκειμένου να παρέχουν τον Λόγο του Θεού και να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση για τη Γραφή.»
Και πρόσθεσε: «Κάθε Αγία Γραφή στα χέρια ενός ανθρώπου μπορεί να αλλάξει μια ζωή. Η προσευχή μου είναι ότι, μέσω του Λόγου του, ο Θεός θα αγγίξει τις καρδιές, θα φέρει ελπίδα και θα δυναμώσει την πίστη.»
Τα ποσοστά που συγκεντρώθηκαν από τις μετρήσεις της ετήσιας κυκλοφορίας καταγράφηκαν από τις Βιβλικές Εταιρίες σε όλο τον κόσμο, και περιλαμβάνουν την τοπική κυκλοφορία όσο και τις εξαγωγές Αγίων Γραφών, καθώς και τις διαδικτυακές λήψεις. Οι Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς διάδοσης και κυκλοφορίας της Αγίας Γραφής στον πλανήτη· σχεδόν το 70% από τις μεταφράσεις της Αγίας Γραφής κυκλοφορούν από τις Βιβλικές Εταιρίες.
H Αγία Γραφή στα χέρια ενός ανθρώπου μπορεί να αλλάξει μια ζωή
Ισχύς εν τη ενώσει
Όταν ξεκίνησε η πανδημία στις αρχές του 2020, το έργο της Αγίας Γραφής βρισκόταν σε κίνδυνο. Σχεδόν σε 90 χώρες τα έσοδα των Βιβλικών Εταιριών μειώθηκαν κατακόρυφα. Πολλές Εταιρίες δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το προσωπικό ή να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Σε μια χρονική περίοδο που οι άνθρωποι χρειάζονταν ελπίδα όσο ποτέ άλλοτε, η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής βρισκόταν σε κίνδυνο.
Αλλά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η παγκόσμια οικογένεια των Βιβλικών Εταιριών και οι υποστηρικτές τους στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Το Ταμείο Αλληλεγγύης ξεκίνησε να υποστηρίζει τις Βιβλικές Εταιρίες που βρίσκονταν σε μεγαλύτερη ανάγκη, και οι ομάδες έλαβαν οικονομική βοήθεια καθώς και Αγίες Γραφές για να τις διανέμουν σε τοπικό επίπεδο. Ο αντίκτυπος της ζωτικής βοήθειας διαφαίνεται στα διαγράμματα της κυκλοφορίας για το 2021.
- Στον Παναμά η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής σχεδόν τετραπλασιάστηκε από το 2020 στο 2021. Ο Γενικός Γραμματέας Marco Gomez σημείωσε: «Τα νέα για τη βοήθεια έφθασαν σαν μια όαση δροσερού νερού στο μέσον της ερήμου. Και τα αξιοποιήσαμε για να αναπτύξουμε την διάδοση της Αγίας Γραφής».
- Στο Μπενίν, η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής αυξήθηκε κατά 68%, σε ένα επίπεδο υψηλότερο από εκείνο προ της πανδημίας. Ο Γενικός Γραμματέας Emmanuel Kancou δήλωσε: «Η υποστήριξη μας έδωσε τη δυνατότητα να διαδώσουμε τον Λόγο του Θεού ευρύτερα, κάτι που σημαίνει ότι οι ζωές περισσότερων ανθρώπων θα μεταμορφωθούν».
- Στη Μοζαμβίκη, η οποία χτυπήθηκε επίσης από τους κυκλώνες και τις τρομοκρατικές επιθέσεις το 2021, η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής αυξήθηκε πάνω από το διπλάσιο. Περισσότεροι από 51.000 άνθρωποι έλαβαν ή κατέβασαν από το διαδίκτυο μια έκδοση της Αγίας Γραφής. Ο Γενικός Γραμματέας Valente Tseco σημείωσε: «Ο Θεός δεν θα επιτρέψει στον Covid-19 να σταματήσει την πρόσβαση των ανθρώπων στον Λόγο Του, χάρη στο Ταμείο Αλληλεγγύης».
Αν και οι Βιβλικές Εταιρίες κατάφεραν να παράσχουν σχεδόν 2 εκατομμύρια περισσότερες Αγίες Γραφές το 2021 σε σχέση με το 2020, τα αυξανόμενα κόστη, οι καθυστερήσεις στα φορτία και οι ελλείψεις στις αποθήκες φανέρωσαν ότι η κυκλοφορία παρέμενε ακόμα κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Και οι Βιβλικές Εταιρίες επηρεάζονται ακόμα από τις συνεχόμενες αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού το 2022.
Οι 10 πρώτες χώρες στην κυκλοφορία της Αγίας Γραφής
Σχεδόν τα δύο τρίτα των εκδόσεων της Αγίας Γραφής που κυκλοφόρησαν το 2021 διανεμήθηκαν από τις Βιβλικές Εταιρίες σε 10 χώρες. Η Βραζιλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 5,9 εκατομμύρια αντίτυπα της Αγίας Γραφής. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (2,7 εκατ. Αγίες Γραφές), η Νιγηρία (2,3 εκατ.), η Ινδία (2,2 εκατ.) και οι Φιλιππίνες (1,7 εκατ.).
Η Νιγηρία είναι ένα από τα μέρη όπου η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής το 2021 ξεπέρασε και τα επίπεδα πριν την πανδημία, κατά 30% σε σχέση με το 2019. Η χώρα ευθύνεται για πάνω από το ένα τέταρτο όλων των Αγίων Γραφών που κυκλοφόρησαν στην Αφρική. Αυτό θέτει την Γιορούμπα, μια από τις κύριες γλώσσες της Νιγηρίας, μέσα στις 10 πρώτες γλώσσες αναφορικά με τη διάδοση της Αγίας Γραφής.
Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η Κίνα δεν είναι ανάμεσα στους 5 πρώτους προμηθευτές της Αγίας Γραφής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ότι τα εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία αποτελούν τα μόνα μέρη όπου πωλείται η Αγία Γραφή στην Κίνα, και πολλά ήταν προσωρινά κλειστά το 2021 προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19.
Αύξηση της διάδοσης της Αγίας Γραφής στην Ωκεανία
Μια αξιοσημείωτη ιστορία σχετικά με την αύξηση της διάδοσης της Αγίας Γραφής αναδείχθηκε στην Ωκεανία. Παρότι στην περιοχή έλαβε χώρα ένα από τα πιο αυστηρά λοκντάουν στον κόσμο, η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Μικρονησία και την Παπούα Νέα Γουινέα αυξήθηκε πάνω από το ένα τρίτο κατά τη διάρκεια της Πανδημίας, και συνέπεσε με τη βελτίωση της συνεργασίας στην περιοχή.
Πίσω στο 2019, σχεδόν πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα της Αγίας Γραφής κυκλοφόρησαν στην Ωκεανία. Και το 2020 έφθασαν στις 635.000 – και σημείωσαν μια αύξηση 13% το 2021, καθώς κάθε χώρα κυκλοφόρησε περισσότερα αντίτυπα της Αγίας Γραφής. Οι νήσοι της Μικρονησίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη διανομή της Αγίας Γραφής, τρεις φορές στο σύνολο των Αγίων Γραφών που κυκλοφόρησαν το 2021 σε σύγκριση με το 2020.
Αγίες Γραφές για χριστιανικές μειονότητες
Σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου για τους χριστιανούς η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής έχει αυξηθεί.
Στο Ιράκ, όπου λιγότερο από το 1% του πληθυσμού είναι χριστιανοί και όπου οι πιστοί αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση, η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής διπλασιάστηκε κατά τα χρόνια της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι το 2021 κυκλοφόρησαν πάνω από 100.000 Γραφές, 8 φορές περισσότερες από αυτές που μοιράστηκαν το 2020.
Ο υπεύθυνος της Βιβλικής Εταιρίας στο Ιράκ δήλωσε ότι τρεις ήταν οι αιτίες για την εκτόξευση στη κυκλοφορία. Πρώτον, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου τον Μάρτιο του 2021 πυροδότησε μια μεγάλη κυκλοφορία της Γραφής, συμπεριλαμβανομένων 43.000 ημερολογίων με εδάφια της Γραφής και 20.000 αποσπασμάτων της Αγίας Γραφής. Δεύτερον, οι χριστιανοί επιστρέφουν στις πόλεις όπως το Qaraqosh, εφόσον οι μαχητές του ISIS αποχώρησαν – και οι εκκλησίες χρειάζονται Αγίες Γραφές. Και, τέλος, πολλοί άνθρωποι αναζητούν τον Ιησού.
«Ο Θεός πραγματοποιεί θαύματα ανάμεσα στους ανθρώπους», λέει ο διευθυντής της Βιβλικής Εταιρίας, «και η Εκκλησία μεγαλώνει. Την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν πολλοί βαπτισμοί στο νότιο Ιράκ, και γνωρίζουμε πολλές εκκλησίες που λειτουργούν σε οικίες. Οι διώξεις παραμένουν ακόμα – αλλά οι άνθρωποι δέχονται τον Ιησού ως τον λυτρωτή τους.»
Και πρόσθεσε, «Πηγαίνουμε στους καταυλισμούς των προσφύγων με πακέτα φαγητού και βοήθειας και θα υπάρχει πάντα μια στοίβα με Αγίες Γραφές στην άκρη. Δεν διανέμουμε αντίτυπα της Αγίας Γραφής, αλλά οι άνθρωποι πάντα τις παίρνουν. Παίρνουν όλες τις Αγίες Γραφές που φέρνουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερες Αγίες Γραφές, η απαίτηση είναι μεγάλη σε όλο το Ιράκ.»
Στο Ουζμπεκιστάν, στην Κεντρική Ασία, η διανομή της Γραφής ανέβηκε από τα 6.000 τεμάχια πριν την πανδημία, σε περισσότερα από 16.500 τεμάχια το 2021. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, υπάρχουν λιγότεροι από 350.000 χριστιανοί σε αυτό το κυρίως Μουσουλμανικό έθνος. Η Βιβλική Εταιρία είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί επίσημα να εμπορεύεται και να κυκλοφορεί τις Γραφές.
«Υπάρχει μεγάλη όρεξη για την Αγία Γραφή στο Ουζμπεκιστάν», σχολιάζει ο υπεύθυνος της Βιβλικής Εταιρίας Alexander Kim. «Με την αύξηση των χρηματοδοτήσεων μπορούμε δυνητικά να κυκλοφορήσουμε ακόμα πιο πολλές Γραφές εντός της χώρας».
Εντωμεταξύ στο Λάος, όπου υπάρχουν μόνο σχεδόν 200.000 χριστιανοί ανάμεσα στην πλειοψηφία των Βουδιστών. Η κυκλοφορία της Αγίας Γραφής επέστρεψε επίσης στα επίπεδα του 2019. Πάνω από 34.000 αντίτυπα της Γραφής, μεταξύ των οποίων 13.000 Αγίες Γραφές, κυκλοφόρησαν εντός της χώρας το 2021. Κάτι το οποίο σημαίνει τετραπλασιασμό του ποσού που κυκλοφόρησε το 2020.
«Πολλοί πιστοί που είναι άποροι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον Λόγο του Θεού και να γνωρίσουν καλύτερα τον Θεό, ακόμα και στη μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού», σημειώνει o υπεύθυνος της Βιβλικής Εταιρίας του Λάος Pairanya Sahassawas.
Λιγότεροι από το ένα τέταρτο του αλβανικού πληθυσμού είναι χριστιανοί. Το 2021, η άφιξη της πρώτης αλβανικής μετάφρασης της Αγίας Γραφής από τα πρωτότυπα κείμενα αποτέλεσε μια πολύ σημαντική στιγμή για αυτούς. Κυκλοφόρησαν περισσότερα από 8.000 αντίτυπα.
Μέχρι την πτώση του κoμμουνισμού το 1990, η θρησκεία απαγορευόταν στην Αλβανία και τα σχολεία δίδασκαν ότι η πίστη ήταν λάθος. Οι μεταφραστές αυτής της πρώτης διαχριστιανικής αλβανικής Αγίας Γραφής ανήκαν όλοι τους στη πρώτη γενιά πιστών που πίστεψαν τη δεκαετία του 1990. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να μεταφραστεί η Καινή Διαθήκη, και μια ακόμα δεκαετία για την Παλαιά Διαθήκη.
Ο Altin Hysi, που διευθύνει τις εργασίες της Βιβλικής Εταιρίας στην Αλβανία, δήλωσε: «Σας παρακαλούμε να προσευχηθείτε μαζί μας ότι αυτή η Αγία Γραφή θα αγγίξει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα, θα προσφέρει ομόνοια, ελπίδα και μια νέα κατανόηση της αγάπης του Θεού, σε μια χώρα που σημαδεύτηκε πολλά χρόνια από τον θεσμικό αθεϊσμό.»
Ζήτηση για ψηφιακές λήψεις
Αυτό αποτέλεσε το σύνθημα που κοινοποιήθηκε, αποθηκεύτηκε και γνωστοποιήθηκε περισσότερο για το 2021, σύμφωνα με το YouVersion, την εφαρμογή της Βίβλου μέσω της οποίας οι εκδόσεις της Αγίας Γραφής, στην πλειονότητά των Βιβλικών Εταιριών, είναι διαθέσιμες διαδικτυακά. Περισσότερο από το 90% των 7 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων λήψεων της Αγίας Γραφής των Βιβλικών Εταιριών παρέχεται μέσω του YouVersion.
Παρότι πραγματοποιήθηκαν λιγότερες λήψεις της Αγίας Γραφής διαδικτυακά το 2021 σε σχέση με το 2020, τα στατιστικά του YouVersion για το 2021 ανέδειξαν ότι η διαδικτυακή ανάγνωση της Αγίας Γραφής και η καθημερινή επαφή παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, αφού σχεδόν 55,8 δισεκατομμύρια κεφάλαια της Αγίας Γραφής διαβάστηκαν σε όλο τον κόσμο. Τον Νοέμβριο του 2021, η εφαρμογή έφτασε στα 500 εκατομμύρια μοναδικών εγκαταστάσεων της εφαρμογής. Οι γεωγραφικές περιοχές με την πιο γρήγορη ανάπτυξη, αναφορικά με τις εγκαταστάσεις της εφαρμογής αλλά και τις καθημερινές αναγνώσεις της Γραφής ήταν η Κεντρική Αφρική και η Νότια Ασία.
Επίσης οι Βιβλικές Εταιρίες κατέγραψαν πάνω από μισό εκατομμύριο λήψεων της Αγίας Γραφής από άλλες εφαρμογές και ιστοτόπους. Και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαβάζουν την Αγία Γραφή διαδικτυακά και εμβαθύνουν τη γνώση τους μέσω των Βιβλικών Εταιριών διαβάζοντας πλάνα, υλικό μελέτης, παιχνίδια ερωτήσεων και άλλες ψηφιακές δραστηριότητες για περισσότερη εξοικείωση με την Αγία Γραφή.
Καθιστώντας την Αγία Γραφή στη νοηματική γλώσσα διαθέσιμη διαδικτυακά
Όταν η κωφή έφηβος Mai έλαβε ως δώρο μια Αγία Γραφή στα Βιετναμέζικα, ήταν πολύ λυπημένη που δεν μπορούσε να διαβάσει. «Μπορούσα να καταλάβω σχεδόν μόνο το 30% από τα αποσπάσματα», έλεγε. «Πιστεύω στον Θεό, αλλά δεν μπορώ να τον γνωρίζω μέσω της Αγίας Γραφής.»
Αυτή η συνθήκη είναι συνηθισμένη σε εκατομμύρια κωφούς σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτούς, μόνο η εκφραστική, εικονιστική φύση της νοηματικής γλώσσας μιλάει πραγματικά στις καρδιές τους. Να γιατί οι Βιβλικές Εταιρίες το 2021 συνέχισαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να παρέχουν τον Λόγο του Θεού στη νοηματική γλώσσα. Σχεδόν μόνο οι 60 από τις 400 γλώσσες στη νοηματική έχουν εντέλει κάποια τμήματα της Γραφής.
Οι Βιβλικές Εταιρίες στην Αργεντινή, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην Ιρλανδία, στη Βόρεια Μακεδονία, στη Παραγουάη, στη Ρωσία, στη Σλοβακία, στη Σρι Λάνκα, στη Ταϊλάνδη, στην Ουρουγουάη και στο Βιετνάμ διαθέτουν όλες αυτή τη στιγμή βίντεο στο YouTube με την Αγία Γραφή στη νοηματική γλώσσα. Η Βιβλική Εταιρία της Κολομβίας χρησιμοποίησε μια άλλη πλατφόρμα με τον τίτλο Deaf.Bible, όπου τα αποσπάσματα αναζητούνται ανά βιβλίο και αποθηκεύονται στο τερματικό του χρήστη.
Η διαθεσιμότητα της Αγίας Γραφής στη νοηματική είναι καθοριστική για τη μεταλλαγή των χριστιανών όπως η Mai, που ζει στο Βιετνάμ. «Όταν βλέπω αυτά τα βίντεο μπορώ να κατανοήσω το 100% του περιεχομένου!» ισχυρίζεται. «Σας είμαστε ευγνώμονες που το δημιουργήσατε για χάρη της κοινότητας των κωφών, ευχαριστούμε τον Θεό γι’ αυτό».
Σπέρνοντας τον καρπό της Γραφής στην Κεντρική και Νότια Αμερική
Μια προσπάθεια για μαζική κυκλοφορία της Αγίας Γραφής στην Κεντρική και Νότια Αμερική πραγματοποίησε τη δωρεάν κυκλοφορία 1,6 εκατομμυρίων Καινών Διαθηκών, με την πλειονότητα να λαμβάνει χώρα το 2021.
Μια καμπάνια, που ξεκίνησε το 2019, στόχευε να παράσχει ένα εκατομμύριο ισπανικές Καινές Διαθήκες σε 10 χώρες. Δωρεάν Γραφές διανεμήθηκαν στην Κούβα, στη Νικαράγουα, στη Βενεζουέλα, στο Εκουαδόρ, στη Βολιβία, στη Χιλή, στην Αργεντινή, στη Γουατεμάλα, στην Παραγουάη και στο Περού. Οι τελευταίες Καινές Διαθήκες μοιράστηκαν το 2021.
Εντωμεταξύ, στη Βραζιλία, η Βιβλική Εταιρία ξεκίνησε να διανέμει 325.000 δωρεάν πορτογαλικές Καινές Διαθήκες, για να διαδώσει τον Λόγο του Θεού και να βοηθήσει τις εκκλησίες. Αλλά η ιδέα ήταν πολύ δημοφιλής, χιλιάδες εκκλησίες έλαβαν μέρος και επεκτάθηκε σε μια δωρεάν διανομή σε ολόκληρη τη χώρα σχεδόν ενός εκατομμυρίου αντιτύπων.
Ο Mario Rost, από τη Βιβλική Εταιρία της Βραζιλίας, σημείωσε: «Το πρόγραμμα γέννησε στις εκκλησίες τη θερμή πρόθεση να προχωρήσουν σε διανομή των Γραφών. Ήταν χαρά και προνόμιο να συμμετέχω σε αυτό. Είθε ο Θεός να δοξάζεται για τον Λόγο Του σε τόσα πολλά χέρια και ψυχές. Χάρη σε τόσους πολλούς ανθρώπους υποστηρίζουμε αυτή την ιστορική καρποφορία του Λόγου του Θεού.»