Νέα

Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2019

Τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 184 εκατομμύρια ολόκληρες Αγίες Γραφές (Παλαιά & Καινή Διαθήκη) έχουν κυκλοφορήσει από τις Βιβλικές Εταιρίες σε όλο τον κόσμο, με το 2019 να σηματοδοτεί [...]

Τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 184 εκατομμύρια ολόκληρες Αγίες Γραφές (Παλαιά & Καινή Διαθήκη) έχουν κυκλοφορήσει από τις Βιβλικές Εταιρίες σε όλο τον κόσμο, με το 2019 να σηματοδοτεί ένα ρεκόρ στη διάθεση της Βίβλου.

Αν αθροίζαμε το σύνολο των Αγίων Γραφών που κυκλοφόρησαν στο δίκτυο των Βιβλικών Εταιριών, θα ξεπερνούσαν τα 1,8 δισεκατομμύρια αντίτυπα – αγγίζοντας το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Η εν λόγω επιτυχία αποκαλύπτεται στα πρόσφατα διαγράμματα των Βιβλικών Εταιριών (Η.Β.Ε) αναφορικά με την κυκλοφορία της Αγίας Γραφής.

Η ετήσια κυκλοφορία ολόκληρων Αγίων Γραφών ξεπέρασε τα 34 εκατομμύρια το 2015, για να φτάσει σχεδόν τα 40 εκατομμύρια το 2019. Πριν από μία δεκαετία, η ετήσια κυκλοφορία της Αγίας Γραφής δεν ξεπερνούσε τα 30 εκατομμύρια. Ο μεγάλος και ολοένα αυξανόμενος αριθμός αντιτύπων της Αγίας Γραφής που διανεμήθηκε αντανακλά τη διαρκή ζήτηση για την Αγία Γραφή − και τη δέσμευση των Βιβλικών Εταιριών να εναποθέσουν τον Λόγο του Θεού στα χέρια όλων όσων τον επιθυμούν.

Γυρίζοντας πίσω στον τελευταίο χρόνο, παρατηρούμε ότι η παγκόσμια κυκλοφορία της Βίβλου επηρεάζεται όλο και πιο πολύ από το διαδίκτυο. Οι ψηφιακές λήψεις αποτέλεσαν σχεδόν το ένα τέταρτο των Βίβλων που διατέθηκαν, σε σύγκριση με το ποσοστό του 17%, το ποσοστό των ψηφιακών λήψεων για το 2018. Περιοχές όπως η Ασία, η Κεντρική και η Νότια Αμερική, η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή παρουσίασαν μια αύξηση στον αριθμό των Αγίων Γραφών που κυκλοφόρησαν – κυρίως επειδή περισσότεροι άνθρωποι είχαν πρόσβαση στην Γραφή μέσω του διαδικτύου.

Μόλις για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των Καινών Διαθηκών που διατέθηκε άγγιξε τα 15 εκατομμύρια. Συνολικά, περισσότερα από 315 εκατομμύρια κομμάτια Αγίας Γραφής διανεμήθηκαν παγκοσμίως το 2019.

Η ετήσια κυκλοφορία ολόκληρων Αγίων Γραφών έφτασε σχεδόν τα 40 εκατομμύρια το 2019.


Ωστόσο, πίσω από τα νούμερα, μία ακόμα πιο ενθαρρυντική ιστορία ξεπροβάλλει: Περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν την Αγία Γραφή σε περισσότερες μορφές, κάτι που σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν τον Λόγο του Θεού με τρόπους που τους ταιριάζουν καλύτερα.

  • Σχεδόν 3,7 εκατομμύρια Αγίες Γραφές, σχεδιασμένες ειδικά για παιδιά, κυκλοφόρησαν το 2019, με τον μεγαλύτερο αριθμό (1,27 εκατομμύρια) να διατίθεται στην Αφρική, την ήπειρο με τον μεγαλύτερο νεανικό πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Ενήλικες που μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση απέκτησαν επίσης ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό με βάση την Αγία Γραφή. Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια αναγνωστικά εγχειρίδια διατέθηκαν το 2019, η πλειονότητά τους στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
  • Αγίες Γραφές με δευτεροκανονικά βιβλία, για τις ανάγκες Ρωμαιοκαθολικών και Ορθόδοξων κοινοτήτων, έχουν κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο: 1,7 εκατομμύρια κατά το 2019.

Ο Michael Perreau, ο γενικός διευθυντής των Η.Β.Ε, σημείωσε: «Είναι ενθαρρυντικό να ξέρεις ότι, χάρη στις προσπάθειές μας κατά το 2019, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 2020, έχοντας την Αγία Γραφή στο χέρι τους. Είθε ο Λόγος του Θεού να δώσει παρηγοριά και ελπίδα αυτές τις δύσκολες μέρες. Και παρόλο που η πρωτόγνωρη κυκλοφορία της Βίβλου αποτελεί αφορμή να γιορτάσουμε, το σημαντικότερο είναι ότι θα αντικρίσουμε τον Λόγο του Θεού να μεταμορφώνει τα άτομα, τις κοινότητες και τις οικογένειές τους, όσο οι άνθρωποι συναντούν τη Αγία Γραφή και το ανακαινιστικό της μήνυμα».

Οι Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες συνεχίζουν να αποτελούν τον βασικό οργανισμό μετάφρασης και κυκλοφορίας της Βίβλου στον κόσμο. Περίπου το 70% των μεταφράσεων των Αγίων Γραφών σε παγκόσμιο επίπεδο διατίθεται από τις Βιβλικές Εταιρίες.

Το 25% των Αγίων Γραφών προέρχεται από ψηφιακές λήψεις

Σχεδόν το ένα τέταρτο από το σύνολο των ολόκληρων Αγίων Γραφών που κυκλοφόρησαν το 2019 προέρχεται από ψηφιακές λήψεις μέσω του διαδικτύου. Αυτή η ραγδαία ανάπτυξη σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο αντανακλά τη χρήση του διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι (το 59% του παγκόσμιου πληθυσμού) είναι ενεργοί χρήστες του διαδικτύου.

Η Κεντρική και η Νότια Αμερική παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα νούμερα ψηφιακών λήψεων με διαφορά. Η ισπανική Αγία Γραφή είχε σχεδόν 3,2 εκατομμύρια λήψεις μέσω διαδικτύου στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Στη Βραζιλία επίσης, έλαβαν χώρα περίπου 1,7 εκατομμύρια διαδικτυακές λήψεις της πορτογαλικής Αγίας Γραφής.

Οι Βιβλικές Εταιρίες στην Ευρώπη αντίκρισαν πρωτοφανή νούμερα αναφορικά με τις ψηφιακές λήψεις το 2019. Πάνω από τις μισές Αγίες Γραφές κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Ωστόσο, ενώ οι ψηφιακές λήψεις καταλογίζονται στις Βιβλικές Εταιρίες που διατηρούν την κυριότητα του κειμένου, το πλήθος των εν λόγω Αγίων Γραφών αφορά στην πραγματικότητα λήψεις που πραγματοποιήθηκαν εκτός Ευρώπης. Για παράδειγμα, μόνο το 4,5% των λήψεων Αγίων Γραφών στην αγγλική Γλώσσα από την Βρετανική Βιβλική Εταιρία έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Παράλληλα, περίπου μόνο το ένα τρίτο των λήψεων γαλλικών μεταφράσεων της Αγίας Γραφής από τη Γαλλική Βιβλική Εταιρία έγινε στην Ευρώπη.

Στην Ασία, οι ψηφιακές λήψεις των ολόκληρων Αγίων Γραφών το 2019 ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ένα εκατομμύριο.

Τα περισσότερα κείμενα της Αγίας Γραφής, διαθέσιμα μέσω της εφαρμογής YouVersion, προέρχονται από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βίβλου (Digital Bible Library), η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. Σήμερα αρχειοθετεί 2.500 κείμενα σε 1.622 γλώσσες που χρησιμοποιούνται από 5,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Με αφετηρία το 2011, η Βιβλιοθήκη της Βίβλου διατηρεί μεταφράσεις της Αγίας Γραφής από τις Βιβλικές Εταιρίες και περίπου 60 ακόμα οργανισμών, διαθέτοντάς τες μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και ιστοσελίδων. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των κειμένων ολόκληρων Αγίων Γραφών στην Βιβλιοθήκη της Βίβλου διατίθενται από τις Βιβλικές Εταιρίες.

3,7 εκατομμύρια Αγίες Γραφές για παιδιά


Καθένας αξίζει τον Λόγο του Θεού σε μια μορφή που του ταιριάζει – και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Έτσι το 2019, οι Βιβλικές Εταιρίες διέθεσαν σχεδόν 3,7 εκατομμύρια αντίτυπα Αγίας Γραφής ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά.

Το μεγαλύτερο ποσό των παιδικών Αγίων Γραφών, σχεδόν 1,3 εκατομμύρια αντίτυπα, διατέθηκαν στην Αφρική, όπου τα παιδιά κάτω των 15 χρονών αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% του πληθυσμού. Με όρους χωρών, το μεγαλύτερο ποσό των παιδικών Αγίων Γραφών κυκλοφόρησε στην Αίγυπτο, όπου το ποιμαντικό έργο για νέους ανθρώπους συνιστά τη βασική προτεραιότητα.

Μέσω εκδηλώσεων, διαγωνισμών και παιχνιδιών ερωτήσεων, η Βιβλική Εταιρία της Αιγύπτου φέρνει σε επαφή κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά με το μήνυμα της Γραφής. Ο Δρ. Ehab Tanas, υπεύθυνος πωλήσεων και εκκλησιαστικών σχέσεων, δήλωσε: «Το ένα τρίτο του Αιγυπτιακού πληθυσμού είναι δεκατεσσάρων χρονών ή νεότερο, επομένως υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια χριστιανοί σε παιδική ηλικία που έχουν ανάγκη να εξυπηρετηθούν. Τα παιδιά είναι το μέλλον της Εκκλησίας…».

«Η προτεραιότητά μας είναι διττή: διάδοση και εξοικείωση με τη Βίβλο. Επιθυμούμε να εφοδιάζουμε τα παιδιά με υλικό από την Αγία Γραφή, Ιστορίες της Βίβλου, βιβλία δραστηριοτήτων με χρώματα· επιθυμούμε τα παιδιά να επικοινωνούν με την Αγία Γραφή, εφαρμόζοντας το Λόγο του Θεού στην καθημερινή τους ζωή».

Τα παιδιά κάτω των 15 συγκροτούν σχεδόν πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού (1,9 δισεκατομμύρια παιδιά), και οι Βιβλικές Εταιρίες δεσμεύονται να μοιραστούν μαζί τους τον Λόγο του Θεού με τον κατάλληλο και τον ανάλογο τρόπο.

Οι πέντε πρώτες χώρες στην κυκλοφορία της Βίβλου

Περισσότερα από 18,3 εκατομμύρια ολόκληρες Αγίες Γραφές –το 46% της παγκόσμιας διάθεσης− κυκλοφόρησαν μόλις σε πέντε χώρες. Ανάμεσα σε αυτές, οι ομάδες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Βραζιλία, στην Κίνα, στην Ινδία και στην Νιγηρία κατά τη διάρκεια του 2019 διέθεταν μία ολόκληρη Βίβλο ανά δύο δευτερόλεπτα.

Η Βραζιλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 7,7 εκατομμύρια Αγίες Γραφές σε κυκλοφορία. Στην πραγματικότητα, μία στις πέντε Αγίες Γραφές που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο βρίσκεται στην Βραζιλία, και η εν λόγω Βιβλική Εταιρία συνεχίζει να διαθέτει περισσότερες Γραφές από κάθε άλλη σε όλο τον κόσμο.

Η Βραζιλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 7,7 εκατομμύρια Αγίες Γραφές σε κυκλοφορία. Στην πραγματικότητα, μία στις πέντε Αγίες Γραφές που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο βρίσκεται στην Βραζιλία, και η εν λόγω Βιβλική Εταιρία συνεχίζει να διαθέτει περισσότερες Γραφές από κάθε άλλη σε όλο τον κόσμο.

Εντωμεταξύ, πέντε γλώσσες αντιπροσωπεύουν το 62% του συνόλου των ολόκληρων Αγίων Γραφών που κυκλοφόρησαν το 2019.

Μία στις πέντε ολόκληρες Αγίες Γραφές που διατέθηκαν ήταν στην ισπανική γλώσσα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία βρισκόταν στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Ακόμα 6,5 εκατομμύρια ολόκληρων Αγίων Γραφών ήταν στην πορτογαλική γλώσσα – εκ των οποίων τα δύο τρίτα κυκλοφόρησαν στη Βραζιλία. Η πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο, τα μανδαρίνικα, αντιστοιχούν σε 3,5 εκατομμύρια Βίβλους – μόλις λίγο πιο κάτω από το 10% της κυκλοφορίας ολόκληρων Αγίων Γραφών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχεδόν 1,7 εκατομμύρια Αγίες Γραφές στις Καθολικές και Ορθόδοξες κοινότητες

Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 1,7 εκατομμύρια ολόκληρες Αγίες Γραφές με δευτεροκανονικά βιβλία κυκλοφόρησαν μέσα στο 2019. Αυτές χρησιμοποιούνται από τους πιστούς των Ρωμαιοκαθολικών και Ορθόδοξων κοινοτήτων, με διαφορά στα δευτεροκανονικά βιβλία. Το ένα τρίτο εξ αυτών διατέθηκε κυρίως στην Ασία. Οι ΗΠΑ ήταν η χώρα στην οποία κυκλοφόρησαν οι περισσότερες Αγίες Γραφές με δευτεροκανονικά βιβλία (405.910), ακολούθησε η Ινδονησία (163.800) και η Κίνα (150.383).

Σε μια καθολική εκκλησία στην επαρχία της Κίνας, οι ξύλινες εξέδρες είχαν γεμίσει με ανθρώπους που περιμένανε να αποκτήσουν μια Αγία Γραφή.

«Κατά το παρελθόν, οι Αγίες Γραφές ήταν στα αλήθεια σπάνιες», λέει ο π. Wang, που προεξάρχει του εκκλησιάσματος στην Pingyin, στην επαρχία Shandong. «Αγία Γραφή είδα για πρώτη φορά στο τέλος της εφηβείας μου!» Αλλά σήμερα, χάρη στην αφοσίωση των Βιβλικών Εταιριών, οι κινέζικες Αγίες Γραφές είναι διαθέσιμες σε πολλούς Καθολικούς στην Κίνα.

Στην Κίνα οι Καθολικοί υπάρχουν από την δυναστεία του Yuan κατά τον 13ο αιώνα. Η μετάφραση της καθολικής κινεζικής Αγίας Γραφής ολοκληρώθηκε το 1968 και είναι διαθέσιμη στο μεγαλύτερο μέρος της Κίνας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το 2019, περισσότερες από 150.000 Αγίες Γραφές με δευτεροκανονικά βιβλία διατέθηκαν από την Καθολική Εκκλησία στη Κίνα. Με τη βοήθεια των Η.Β.Ε, η Καθολική Εκκλησία στη Κίνα είχε τη δυνατότητα να προσφέρει 100.000 αντίτυπα με επιχορηγήσεις, και 7.000 δωρεάν για άπορους ενορίτες. Ο πενηνταπεντάχρονος Zhang Yaodong, ένας Καθολικός καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι τα τελευταία πέντε χρόνια ύστερα από ένα εργατικό ατύχημα, έλαβε τον προηγούμενο χρόνο μια καινούργια Αγία Γραφή. Δήλωσε: «Παλιότερα είχα μια παραδοσιακή Βίβλο, αλλά αυτή είναι απλοποιημένη και πιο προσιτή κατά την ανάγνωση του Λόγου του Θεού».

Οι Αγίες Γραφές στους υπό διωγμόν Χριστιανούς

Σε χώρες όπου οι Χριστιανοί βρίσκονται υπό διωγμόν, η πρόσβαση στον Λόγο του Θεού μέσω smartphone ίσως είναι ασφαλέστερη από το να φυλάσσεις κρυμμένο ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής. Το 2019, πολλοί Χριστιανοί σε περιοχές όπως το Ιράν, την Υεμένη και το Πακιστάν έχουν στην κατοχή τους ολόκληρες Αγίες Γραφές που προέρχονται από ψηφιακές λήψεις. Ενώ η αραβική Αγία Γραφή στην Αίγυπτο σε ψηφιακή μορφή έχει κατέβει από το διαδίκτυο περισσότερες από 27.000 φορές, όπου οι Χριστιανοί ανέρχονται περίπου στα 8 εκατομμύρια, παράλληλα οι ψηφιακές λήψεις στην Υεμένη ανέρχονται στις 1.167 και σχεδόν άνω των 800 στο Ιράκ, όπου οι Χριστιανοί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού.

Στο Ιράν, όπου οι Χριστιανοί είναι μια αμελητέα μειονότητα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφιακές λήψεις στα Περσικά/Φαρσί ξεπέρασαν μέσω του YouVersion τις 2.000. Ασφαλώς, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν VPN, καθώς οι συνδέσεις του διαδικτύου υπόκεινται σε φίλτρα ελέγχου, επομένως ένας μεγάλος αριθμός από τις σχεδόν 5.000 ψηφιακές λήψεις των Περσικών/Φαρσί Αγίων Γραφών που καταγράφηκαν σε άλλες χώρες πιθανότατα προέρχονται από το Ιράν. Αλλά οι εν λόγω εφαρμογές δεν είναι ο βασικός τρόπος όπου οι άνθρωποι αποκτούν ηλεκτρονικά αντίτυπα της Βίβλου στο Ιράν· χιλιάδες άνθρωποι δημοσιεύουν τόσο ολόκληρες Αγίες Γραφές όσο και αποσπάσματα της Γραφής με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι θεωρείται δεδομένο ότι η κυκλοφορία της Βίβλου είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στο Πακιστάν εν τέλει, όπου έχει λάβει χώρα μια σειρά επιθέσεων στις χριστιανικές κοινότητες, οι ψηφιακές λήψεις της Αγίας Γραφής στη γλώσσα Ούρντου υπερβαίνουν τις 500.

Στόχος για κυκλοφορία ολόκληρων Αγίων Γραφών

Οι Βιβλικές Εταιρίες σε όλο τον κόσμο έχουν αφοσιωθεί στη διάθεση ολόκληρων Αγίων Γραφών, και η αναλογία των Βίβλων συγκριτικά με το σύνολο των Γραφών έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα το 2019. Μία στις οκτώ από το σύνολο των Γραφών που διατέθηκαν τον περασμένο χρόνο ήταν ολόκληρες Αγίες Γραφές (Παλαιά και Καινή Διαθήκη). Το 2015, οι Αγίες Γραφές δεν αποτελούσαν παρά το ένα στα δεκατρία από κάθε αντίτυπο Γραφής που κυκλοφόρησε παγκοσμίως.

Η Ωκεανία που περιλαμβάνει χώρες όπως την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και την Παπούα Νέα Γουινέα, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με το υψηλότερο ποσοστό στη διανομή ολόκληρων Αγίων Γραφών. Εδώ, τα τέσσερα από τα πέντε είδη Αγίας γραφής που διατέθηκαν ήταν ολόκληρες Αγίες Γραφές. Στη Βόρεια Αμερική, τα τρία τέταρτα των Γραφών που κυκλοφόρησαν για το 2019 αφορούσαν τη διανομή ολόκληρων Αγίων Γραφών. Στην Αφρική και την Ευρώπη το ποσοστό παραμένει λίγο πιο κάτω από τα δύο τρίτα.

Οι Βιβλικές Εταιρίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κυκλοφόρησαν με διαφορά περισσότερες Βίβλους από κάθε άλλη περιοχή, παρόλο που διένειμαν τεράστιο αριθμό αποσπασμάτων της Αγίας Γραφής, φανερώνοντας ότι η εικόνα δεν περιγράφεται μόνο μέσα από τα ποσοστά. Στην Βραζιλία, πάνω από 190 εκατομμύρια των εν λόγω αποσπασμάτων κυκλοφόρησαν μέσω κοινωνικών προγραμμάτων σε νοσοκομεία, σωφρονιστικά ιδρύματα, χωριά του Αμαζονίου και ανθρώπους με αναπηρία. Στην Αργεντινή επίσης, τα εκπαιδευτικά αναγνωστικά εγχειρίδια της Αγίας Γραφής για προγράμματα αναλφάβητων υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν το ένα τρίτο στη συνολική διάθεση της Αγίας Γραφής.

“Έτσι θα είναι κι ο λόγος μου που βγαίνει απ’ το στόμα μου· πίσω δεν θα επιστρέψει σ’ εμένα αδειανός, χωρίς το θέλημά μου να εκτελεστεί, χωρίς να εκπληρώσει την αποστολή που του ανέθεσα”. Ησαΐας 55:11

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your name.
Please enter comment.
Kατηγορίες