Νέα

Η ετήσια έκθεση κυκλοφορίας της Βίβλου για το 2018

Το 2018, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι Βιβλικές Εταιρίες κυκλοφόρησαν περισσότερες από 38 εκατομμύρια ολόκληρες Άγιες Γραφές σε όλο τον κόσμο. Η ετήσια κυκλοφορία της Αγίας Γραφής αυξάνεται σταθερά την [...]
Στην Κίνα, η 90χρονη Μα Γουέν που είναι χριστιανή εδώ και 25 χρόνια, έλαβε την πρώτη της Αγία Γραφή το 2018.

Το 2018, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι Βιβλικές Εταιρίες κυκλοφόρησαν περισσότερες από 38 εκατομμύρια ολόκληρες Άγιες Γραφές σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια κυκλοφορία της Αγίας Γραφής αυξάνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ζήτηση, καθώς και την επίμονη δέσμευση των Βιβλικών Εταιριών να βάλουν τον Λόγο του Θεού στα χέρια όλων όσων τον θέλουν. Από το 2010, οι Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες έχουν προμηθεύσει σε όλο τον κόσμο, περισσότερες από 305 εκατομμύρια ολόκληρες Άγιες Γραφές.

Το 2018, το 17% των πλήρων Αγίων Γραφών αφορά λήψεις μέσω διαδικτύου και για τις γλώσσες που μιλιούνται σε πολλές χώρες, όπως τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα πορτογαλικά, οι ηλεκτρονικές λήψεις της Αγίας Γραφής ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Ο αριθμός των Καινών Διαθηκών που διανεμήθηκαν το 2018 ήταν ο μεγαλύτερος μέσα σε αυτή τη δεκαετία. Σχεδόν 15 εκατομμύρια έντυπες Καινές Διαθήκες κυκλοφόρησαν κυρίως στην Ασία, όπου ο Χριστιανισμός θεωρείται θρησκευτική μειονότητα.

Συνολικά, περισσότερα από 354 εκατομμύρια τεμάχια της Αγίας Γραφής, όπως Βίβλοι, Καινές Διαθήκες, Ευαγγέλια και αποσπάσματα της Γραφής σε φυλλάδια για άτομα που μαθαίνουν να διαβάζουν, διανεμήθηκαν το 2018. Πάνω από το 97% ήταν σε έντυπη μορφή. Αυτά τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τις αναφορές της κάθε Βιβλικής Εταιρίας σε όλο τον κόσμο για την κυκλοφορία της Αγίας Γραφής το 2018 και περιλαμβάνουν τις πωλήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

 

“Ο τρόπος με τον οποίο διατίθενται οι Γραφές ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το διαφορετικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η κάθε Βιβλική Εταιρία”, σημειώνει η Elsbeth Scherrer, Διευθύντρια του τμήματος Έκδοσης & Διανομής της Βίβλου των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών. “Όμως, κάθε κομμάτι της Αγίας Γραφής που διανέμεται είναι ένας λόγος για να γιορτάσουμε, γιατί έτσι δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει και να καλλιεργηθεί μια εφ’ όρου ζωής συνάντηση με τον Λόγο του Θεού που μεταμορφώνει τα άτομα και τις κοινότητες από μέσα. Είναι ένας σπόρος ελπίδας!”

Οι Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες, που αποτελούνται από περίπου 150 Βιβλικές Εταιρίες και δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 240 χώρες και περιοχές, συνεχίζουν να είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός μετάφρασης και κυκλοφορίας της Αγίας Γραφής στον πλανήτη. Οι Βιβλικές Εταιρίες έχουν παράσχει περίπου το 70% των πλήρων μεταφράσεων της Βίβλου στον κόσμο.

Ψηφιακές λήψεις

Το 2018, το 17% των ολόκληρων Αγίων Γραφών που κυκλοφόρησαν ήταν ψηφιακές λήψεις και η πλειονότητα των Βιβλικών Εταιριών προσφέρουν σήμερα τις μεταφράσεις τους διαδικτυακά.

Οι ψηφιακές λήψεις της Αγίας Γραφής υπολογίζονται για λογαριασμό της Βιβλικής Εταιρίας που πραγματοποίησε τη μετάφραση και όχι για τη χώρα στην οποία γίνεται η λήψη. Έτσι, τα ποσοστά λήψης είναι ιδιαίτερα υψηλά για τις Βιβλικές Εταιρίες που έχουν μεταφράσει την Αγία Γραφή στις μεγαλύτερες παγκόσμιες γλώσσες.

Η Βιβλική Εταιρία που εξυπηρετεί την Αγγλία και την Ουαλία διανέμει το 84% των πλήρων Βίβλων της μέσω του διαδικτύου. Οι Βιβλικές Εταιρίες στη Γαλλία, στο Χονγκ Κονγκ και στην Πορτογαλία παρείχαν διαδικτυακά περίπου τα τρία τέταρτα των Αγίων Γραφών τους.

Εν τω μεταξύ, το ένα τρίτο όλων των ψηφιακών λήψεων της Βίβλου στον κόσμο αφορά τις Άγιες Γραφές στα ισπανικά, που παρείχαν οι Βιβλικές Εταιρίες στη Λατινική Αμερική. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 480 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν μητρική τους γλώσσα τα ισπανικά και περίπου 9 στους 10 λατινοαμερικανούς είναι χριστιανοί.

Οι περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς του πλανήτη έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, και το διαδίκτυο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τρόπος πρόσβασης στην Αγία Γραφή, ειδικά μεταξύ ομάδων όπως οι κοινότητες της διασποράς.

Οι περισσότερες Βιβλικές Εταιρίες αποθηκεύουν τα κείμενά τους στη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βίβλου (Digital Bible Library), η οποία αναπτύσσεται και συντηρείται από τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες σε συνεργασία με άλλους μεταφραστικούς οργανισμούς της Βίβλου. Η YouVersion, που είναι η εφαρμογή της Βίβλου με τη μεγαλύτερη χρήση στον κόσμο, είναι το κανάλι μέσω του οποίου τα περισσότερα από αυτά τα κείμενα διατίθενται και λαμβάνονται.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες στην κυκλοφορία της Βίβλου

Σχεδόν οι μισές Βίβλοι που κυκλοφόρησαν το 2018 προέρχονται από τις Βιβλικές Εταιρίες πέντε χωρών. Η Βιβλική Εταιρία της Βραζιλίας συνεχίζει να κυκλοφορεί τις περισσότερες Γραφές από οποιαδήποτε άλλη Βιβλική Εταιρία. Μία στις πέντε πλήρεις Βίβλους που διανεμήθηκαν το 2018 κυκλοφόρησε στη Βραζιλία και συνολικά η χώρα αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας διανομής των Γραφών. Οι 9 στους 10 Βραζιλιάνους είναι χριστιανοί.

“Ορισμένες από τις ομάδες που ωφελήθηκαν ήταν άτομα με αναπηρίες, ασθενείς σε νοσοκομεία, φυλακισμένοι, πληθυσμοί που ζουν στις όχθες του Αμαζονίου, οικογένειες, φοιτητές και θύματα καταστροφών”, δήλωσε η Marcia Carneiro, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Βιβλικής Εταιρίας της Βραζιλίας.

 

Εν τω μεταξύ, πέντε γλώσσες αντιπροσωπεύουν το 61% όλων των πλήρων Βίβλων που κυκλοφόρησαν το 2018, με τα ισπανικά στην πρώτη θέση και έπειτα τα πορτογαλικά, αγγλικά, κινέζικα και γαλλικά. Συγκριτικά, οι πιο διαδεδομένες γλώσσες στον κόσμο είναι τα κινέζικα (μανδαρίνικα), τα ισπανικά και τα αγγλικά – με αυτή τη σειρά – με τα πορτογαλικά στην 6η θέση και τα γαλλικά στη 18η θέση.

Μία στις πέντε πλήρεις Βίβλους που κυκλοφόρησαν ήταν στα ισπανικά, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων διανεμήθηκε στη Λατινική Αμερική. Οι Βιβλικές Εταιρείες στην περιοχή δεσμεύονται να κάνουν την Αγία Γραφή διαθέσιμη τόσο ψηφιακά όσο και σε έντυπη μορφή και χρησιμοποιούν καινοτόμους τρόπους για να εξυπηρετήσουν και να συνδεθούν με το κοινό τους.

 

Στόχος για κυκλοφορία ολόκληρων Αγίων Γραφών

Σε τρεις περιοχές του κόσμου, υπήρξε σαφής στόχευση στην παροχή ολόκληρων Αγίων Γραφών, αντανακλώντας τη δέσμευση των Βιβλικών Εταιριών για τη διάθεση ολόκληρου του Λόγου του Θεού στους ανθρώπους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ολόκληρων Αγίων Γραφών διανεμήθηκε στην Ωκεανία, μια περιοχή που υπολογίζεται ξεχωριστά για πρώτη φορά στα στοιχεία του 2018. Εδώ, τέσσερα από τα πέντε είδη Αγίας Γραφής που διανεμήθηκαν ήταν πλήρεις Βίβλοι.

Συγκριτικά, παγκοσμίως, μόνο το 10% από κάθε είδος της Αγίας Γραφής που διανέμεται είναι μια ολόκληρη Βίβλος.

Οι κάτοικοι σε χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα, η Μικρονησία και ο νότιος Ειρηνικός, όπου το 90% του πληθυσμού είναι χριστιανοί, προτιμούν στη συντριπτική τους πλειονότητα να έχουν ολόκληρη την Αγία Γραφή. Στην Αυστραλία, όπου το 80% της κυκλοφορίας των Γραφών ήταν οι πλήρεις Βίβλοι, ήρθε ως αποτέλεσμα μίας εκστρατείας μάρκετινγκ για τη διάθεση των Βίβλων σε ποικιλία τιμών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση στο Λόγο του Θεού.

Σε όλη τη Βόρεια Αμερική, όπου σημειώθηκε αύξηση της κυκλοφορίας της Βίβλου κατά 6%, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των διαφόρων τύπων της Αγίας Γραφής που δόθηκαν το 2018 ήταν πλήρεις Βίβλοι.

Στην Αφρική, οι πλήρεις Βίβλοι αποτέλεσαν το 72% της κυκλοφορίας των Γραφών – και συνολικά, η διανομή της Βίβλου αυξήθηκε κατά 9% το 2018. Υπήρξαν αξιοσημείωτες αυξήσεις σε χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, η Ερυθραία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου η κυκλοφορία των Βίβλων υπερδιπλασιάστηκε 2017. Στο Εσουατίνι (Σουαζιλάνδη), η κυκλοφορία της Βίβλου αυξήθηκε κατά 63% και στη Νότια Αφρική, σχεδόν κατά το ένα τέταρτο.

Καθώς η Εκκλησία συνεχίζει να αλλάζει και να αναπτύσσεται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, οι Βιβλικές Εταιρίες παραμένουν αφοσιωμένες στην εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των εκκλησιών με τον αναλλοίωτο Λόγο του Θεού.

Έτσι θα είναι κι ο λόγος μου που βγαίνει απ’ το στόμα μου· πίσω δεν θα επιστρέψει σ’ εμένα αδειανός, χωρίς το θέλημά μου να εκτελέσει, χωρίς να εκπληρώσει την αποστολή που του ανέθεσα. (Ησαΐας 55:11)

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your name.
Please enter comment.
Kατηγορίες