Νέα

28η Γενική Συνέλευση Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας

Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εικοστή όγδοη Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μέσα σε κλίμα αδελφικής εν Χριστώ αγάπης συναντήθηκαν τα [...]

Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εικοστή όγδοη Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μέσα σε κλίμα αδελφικής εν Χριστώ αγάπης συναντήθηκαν τα μέλη της Εταιρίας που ανήκουν στην Ορθόδοξη, Καθολική και Ευαγγελική Εκκλησία. Κάθε χρόνο η συνέλευση των μελών της Εταιρίας είναι μια καλή ευκαιρία οικουμενικής επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων με κοινό στόχο την όσο δυνατόν ευρύτερη διάδοση του γραπτού θείου λόγου στον τόπο μας προς δόξαν Θεού.

Πριν την έναρξη η Δρ. Μυρτώ Θεοχάρους, καθηγήτρια Εβραϊκών και Παλαιάς Διαθήκης στο Ελληνικό Βιβλικό Κολέγιο που είχε φέτος την ευθύνη του βιβλικού αναγνώσματος, έφερε ένα σύντομο μήνυμα μέσα από περικοπές από τα βιβλία του Αμώς και του Ιωνά, υπογραμμίζοντας την ικανότητα του Θεού να μας φανερώνει το θέλημά του ακόμα κι από ανθρώπους που είναι μακριά του.

Ο Γενικός Διευθυντής κ. Μιχαήλ Χατζηγιάννης, παρουσίασε την έκθεση του προς τα μέλη, αναφέροντας ότι για το έτος 2018 η συνολική κυκλοφορία εντύπων Αγίων Γραφών, Καινών Διαθηκών και αποσπασμάτων των ιερών κειμένων ήταν 141.154 αντίτυπα. Κατόπιν αναφέρθηκε στις νέες εκδόσεις που προετοιμάζονται και πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο προσεχές διάστημα.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση για τους επαΐοντες ότι ένα πολύ ουσιαστικό κενό στο χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελεί η έλλειψη σύγχρονων κατηχητικών βοηθημάτων. Αυτό το κενό προσπαθήσαμε να αναπληρώσουμε αναθέτοντας σε πολύ ειδικούς στο χώρο της Χριστιανικής Παιδαγωγικής τη δημιουργία ενός οιονεί Κυριακοδρομίου για νέους. Το βιβλίο αυτό που έχει τον τίτλο «365 ημέρες στο δρόμο» ευρίσκεται στη σελιδοποίηση και πρόκειται να κυκλοφορήσει μετά το Πάσχα σε μια πολύ επιμελημένη και ιδιαίτερης αισθητικής έκδοση. Ιχνηλατεί 52 δρόμους της Εκκλησίας στη διάρκεια του ημερολογιακού του έτους των 365 ημερών. Απευθύνεται σε μεγάλους εφήβους, που πηγαίνουν στο σχολείο, φοιτούν ή σπουδάζουν, και σε νέους ενήλικες, αλλά και σε κάθε νεοεισερχόμενο στην «Οδό του Κυρίου». Κάθε δρόμος είναι μια πορεία, δηλαδή ένα καλά σχεδιασμένο εργαστήριο. Κάθε εργαστήριο αποτελεί άσκηση πορείας στον δρόμο του Θεού που στηρίζεται στον λόγο Του (ευαγγέλιο) και στον σχολιασμό του λόγου Του (κήρυγμα), όπως αυτός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινότητας. Από τους βασικούς αυτούς σταθμούς, της ευαγγελικής περικοπής και του κηρύγματος, που χρειάζονται χρόνο και εμβάθυνση, ξεκινά την πορεία του κάθε πιστός. Επιπλέον του προσφέρεται για κάθε δρόμο ο χάρτης του δρόμου και ποικίλες βοήθειες και εφόδια ώστε να εργάζεται ως πρόσωπο και να πορεύεται σε αυτούς τους δρόμους 365 ημέρες του χρόνου και έτσι να ζει την πραγματική και αυθεντική ζωή της πίστης. Το βιβλίο αξιοποιείται τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο ως εβδομαδιαία πνευματική ανατροφοδότηση, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως Κυριακοδρόμιο – με τα ευαγγελικά αναγνώσματα και τα σχετικά με αυτά κηρύγματα όλου του έτους – και ως εβδομαδιαίο ημερολόγιο πνευματικών στοχασμών και δράσεων. Πάντοτε όμως, πριν την πορεία στον δρόμο, απαραίτητη προϋπόθεση  αποτελούν οι δύο σταθμοί για μελέτη, στο ευαγγελικό ανάγνωσμα και το κήρυγμα.

Ένα πολυετές πρόγραμμα, αυτό της σχολιασμένης Αγίας Γραφής, πλησιάζει να ολοκληρωθεί ως προς το ένα σκέλος του, δηλαδή την έκδοση πρώτα της Καινής Διαθήκης. Έχει ολοκληρωθεί ο σχολιασμός και η υφολογική επεξεργασία όλων των βιβλίων της Καινής Διαθήκης και ευρίσκεται τώρα στην εκδοτική διαδικασία. Μέσα στη χρονιά αυτή πρόκειται να ολοκληρωθεί ο σχολιασμός και της Παλαιάς Διαθήκης.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ίδρυση της Ιωνικής Βιβλικής Εταιρίας, της πρώτης Βιβλικής Εταιρίας στον τόπο μας, οργανική συνέχεια της οποίας είναι η Ελληνική Βιβλική Εταιρία. Με αφορμή το γεγονός αυτό, της συνεχούς δηλαδή παρουσίας του βιβλικού έργου στην πατρίδα μας, όπως αυτό λειτούργησε και εκφράστηκε αδιάκοπα από το 1819 έως τις μέρες μας, και σε υλοποίηση αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως η Εταιρία προγραμματίζει διάφορες εκδηλώσεις.

Ήδη στις 24 Μαΐου του περασμένου έτους οι Σεβασμιώτατοι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος ενημερώθηκε για το έργο της Εταιρίας. Του ζητήθηκε να παρευρεθεί στην κεντρική επετειακή εκδήλωση των 200 χρόνων και δέχθηκε. Έθεσε μάλιστα την εκδήλωση αυτή υπό την αιγίδα της Προεδρίας. Η κεντρική εκδήλωση προγραμματίζεται για τις 19 Ιουνίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» στην οποία θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, η χορωδία της ΕΡΤ, θα προβληθεί σχετικό φιλμ και θα υπάρχει σχετική ομιλία.

Μεταξύ των δράσεων για την επέτειο αυτή θα είναι και η έκδοση ενός επιστημονικού τόμου αφιερωμένου στην Εταιρία. Έχει σχηματιστεί ειδική επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από τον π. Μάρκο Φώσκολο, τον αιδέσιμο κ. Γιώργο Αδάμ και τον καθηγητή κ. Χρήστο Καρακόλη, η οποία έχει επιληφθεί όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την έκδοση του τόμου αυτού.

Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών ήταν η αφιέρωση του έτους 2018 στην Αγία Γραφή. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα: “ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ, Διάλογος Θεού – Ανθρώπου” στις 03.03.2018 στο Εθνικό  Ίδρυμα Ερευνών. Στην ημερίδα αυτή ήταν έντονη η παρουσία της Εταιρίας μας. Από τους 5 εισηγητές οι τρεις ήταν μέλη της Εταιρίας με εξαιρετικές εισηγήσεις: η κα Μυρτώ Θεοχάρους, ο κ. Χρήστος Καρακόλης και ο κ. Ιωάννης Τσεβάς. Στον ίδιο χώρο υπήρχε και η κινητή έκθεση της Αγίας Γραφής με τίτλο: “Αγία Γραφή, από τα αρχαία χειρόγραφα στις σύγχρονες μεταφράσεις”. Σε δύο άλλες μουσικές εκδηλώσεις μέσα στα πλαίσια του έτους αυτού, στις Καθολικές Ενορίες Αγίου Λουκά του Νέου Ηρακλείου και Αγίου Παύλου του Πειραιά, έγινε σύντομη παρουσίαση του έργου της Εταιρίας και ειδικότερα η συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία.

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας σε συνεργασία με την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων και τη στήριξη των χριστιανικών κοινοτήτων του νησιού διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία επιστημονική ημερίδα με θέμα: “Η διάδοση της Αγίας Γραφής στην Κέρκυρα και στην Ελλάδα – 200 χρόνια από την ίδρυση της Βιβλικής Εταιρίας”. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Πρόεδρος της ΕΒΕ, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΒΕ, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας π. Ιωάννης. Η ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά και από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως Κερκύρας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων η Εταιρία διοργάνωσε στον καθολικό καθεδρικό ναό του νησιού τιμητική εκδήλωση για τα 50 χρόνια ιερωσύνης του Σεβασμ. Αντιπροέδρου όπου του επιδόθηκε από τον Σεβασμ. Πρόεδρο και σχετικό τιμητικό δώρο. Στην εκδήλωση μίλησε εισαγωγικά ο κ. Σώχος αναφερόμενος σε πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση της Βιβλικής Εταιρίας. Την κύρια ομιλία είχε ο Πρόεδρος του Δ.Σ., αιδέσ. Μελέτης Μελετιάδης. Η εκδήλωση έκλεισε με ύμνους της χορωδίας του καθεδρικού ναού.

Σημαντική θεωρούμε την παρουσία της Εταιρίας στα διάφορα συνέδρια. Την περασμένη χρονιά συμμετείχαμε στο Ιεραποστολικό Συνέδριο του Σουνίου με παρουσίαση των εκδόσεών μας, ανακοίνωση του επετειακού έτους με προβολή σχετικού φιλμ και ενημέρωση για το έργο μας.

Συμμετείχαμε επίσης τον περασμένο Μάιο στο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως με θέμα «Το Ψαλτήριο στην Λειτουργική Παράδοση και Λαϊκή Ευσέβεια της Ορθόδοξης Ανατολής». Είχαμε την ευκαιρία εκεί να παρουσιάσουμε το θέμα: “Η μετάφραση του Ψαλτηρίου από την Ελληνική Βιβλική Εταιρία”.

Συμμετοχή είχαμε και στο Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο που διοργανώνει κάθε δύο χρόνια η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως όπου παρουσιάσαμε το Ψαλτήριον στην έκδοση μεγάλου σχήματος.

Έχει γίνει και άλλες φορές λόγος για το διεθνές πρόγραμμα της εκπαίδευσης μεταφραστών της Βίβλου σε ορθόδοξες χώρες υπό την ονομασία “Καινοτομία και Παράδοση στη Μετάφραση της Βίβλου” (μεταπτυχιακό δίπλωμα μετάφρασης της Βίβλου σε ορθόδοξο περιβάλλον). Το πρόγραμμα αυτό διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Nida της Αμερικανικής Βιβλικής Εταιρίας, το πανεπιστήμιο Σαν Πελεγκρίνο του Μισάνο της Ιταλίας και την ΕΒΕ που συμμετέχει ως συντονιστής. Φέτος θα έχουμε την ιδιαίτερη χαρά της αποφοίτησης των πρώτων φοιτητών του συγκεκριμένου προγράμματος.

Άξιο μνημόνευσης είναι η για δεύτερη φορά δωρεάν διανομή 400 αντιτύπων της Καινής Διαθήκης (κείμενο-μετάφραση) σε πρωτοετείς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ο δωρητής επιμένει στην ανωνυμία και η όλη διεκπεραίωση γίνεται με τη μεσολάβηση του Προέδρου του Δ.Σ. αιδέσ. κ. Μελετιάδη.

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your name.
Please enter comment.
Kατηγορίες