Βίβλος και Πολιτική

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία διοργάνωσε στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ένα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα: «Βίβλος και Πολιτική». Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος και ανέγνωσε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και ακολούθησε κατόπιν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Ξυδάκης. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον Αναπλ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Θωμά Ιωαννίδη και από τον Διευθυντή της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας κ. Μιχαήλ Χρ. Χατζηγιάννη.

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιου, Προέδρου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας με τρεις εισηγήσεις. Η πρώτη του
πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης & Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελου Βενιζέλου με θέμα: «Βίβλος και Σύνταγμα: Σκέψεις για την πολιτική θεολογία της μετανεωτερικότητας», η δεύτερη εισήγηση του Καθηγητή Παλαιάς Διαθήκης του Α.Π.Θ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, με θέμα: «Βασιλεία των Ουρανών και Λαϊκό Κράτος. Βιβλική Προσέγγιση ενός Ανοργάνωτου Διαλόγου» και τέλος η τρίτη του Εκδότη και Συγγραφέα Πέτρου Παπαπασαραντόπουλου, με θέμα: «Βίβλος και Νεωτερικότητα».

Το πρωί του Σαββάτου κατά την πρώτη συνεδρία υπό την προεδρία του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας π. Ιωάννη Σπιτέρη πραγματοποιήθηκαν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη από τον Καθηγητή Καινής Διαθήκης του Pontificia Università Lateranense π. Romano Penna με θέμα: «Evangile et politique à Rome selon Paul et son épître aux Romains» και η δεύτερη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Καινής Διαθήκης του Α.Π.Θ. Χαράλαμπο Γ. Ατματζίδη με θέμα: «Η επίκαιρη και “μετρημένη” πολιτική των χριστιανών προς τον ελληνορωμαϊκό κόσμο σύμφωνα με την Α΄ Πέτρου».

Στη δεύτερη συνεδρία υπό την προεδρία του Καθηγητή Καινής Διαθήκης του Ε.Κ.Π.Α. Χρήστου Καρακόλη πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο εισηγήσεις.  Ο Καθηγητής Καινής Διαθήκης Halvor Moxnes εισηγήθηκε το θέμα: «Jesus and the Politics of the Kingdom of God» και ο Καθηγητής Καινής Διαθήκης του Ε.Κ.Π.Α. Σωτήριος Δεσπότης μίλησε με θέμα: «Η Αιώνια Πόλη ως Πόρνη: Αποκάλυψη του Ιωάννη και Πολιτική Εξουσία». 

Στην τρίτη συνεδρία της δεύτερης ημέρας υπό την προεδρία του Χειρουργού Οδοντιάτρου και Προέδρου του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου Ιωάννη Τσεβά υπήρχαν σύμφωνα με το πρόγραμμα τρεις εισηγήσεις. Η Λέκτορας Αρχαίας Ιστορίας του Α.Π.Θ. Βίκυ Κάλφογλου-Καλοτεράκη εισηγήθηκε το θέμα: «“Πυρπολήσατε την μετάφρασιν της Σλαύας” – Πολιτικές και ιστορικές παράμετροι των “Ευαγγελικών” του έτους 1901». Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πατρολογίας – Αγιολογίας του Α.Π.Θ.  Παναγιώτης Αρ. Υφαντής μίλησε με θέμα: «Η φτώχεια ως αντίζηλος της Εκκλησίας. Κοινωνικές προσλήψεις του Ευαγγελίου στον Δυτικό Μεσαίωνα» και ο Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Γεράσιμος Μακρής  μίλησε με θέμα: «Μιλώντας για τη Βίβλο: Η Παραγωγή Ορθοδοξίας ως Πολιτική Διαδικασία σε Δύσκολους Καιρούς».

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούνταν από τους: Ιωάννη Δ. Καραβιδόπουλο (Ομότιμο Καθηγητή της Καινής Διαθήκης του Α.Π.Θ.), π. Ιωάννη Σκιαδαρέση (Αφ. Αναπληρωτή Καθηγητή της Καινής Διαθήκης του Α.Π.Θ.) και Χαράλαμπο Γ. Ατματζίδη (Αναπληρωτή Καθηγητή της Καινής Διαθήκης του Α.Π.Θ.).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες του Συνεδρίου κάνοντας κλικ πάνω στο θέμα του κάθε ομιλητή και από το κανάλι μας στο YouTube: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your name.
Please enter comment.
Archives
Δεκέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31