Αγία Γραφή: Διάλογος Θεού – Ανθρώπου

Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών διοργάνωσε και πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών την Ημερίδα «Αγία Γραφή: Διάλογος Θεού – Ανθρώπου». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιο του Έτους του αφιερωμένου στην Αγία Γραφή, το οποίο έχει ανακηρύξει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός και διαρκεί από τις 3 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 25 Νοεμβρίου 2018.

Στον ίδιο χώρο, υπήρχαν η έκθεση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας με τίτλο «Αγία Γραφή, από τα Αρχαία Χειρόγραφα στις Σύγχρονες Μεταφράσεις» καθώς και έκθεση παλαιών αντιτύπων-κειμηλίων Αγίων Γραφών από το Αρχείο του Αποστολικού Κέντρου «Πίστη και Πολιτισμός» της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου, από την Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών των πατέρων Ιησουιτών και από το Ελληνικό Ιστορικό Ευαγγελικό Αρχείο.

Το φωνητικό σύνολο Manus Apertae εμπλούτισε την εκδήλωση με μία σειρά ύμνων ξεκινώντας με την προσευχή “Ύμνος στην Αγάπη”. Κατόπιν απευθύναν χαιρετισμό ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, Σεβασμιότατος π. Savio Hon Tai-Fai και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος. Ακολούθησε ο Διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας κ. Μιχαήλ Χατζηγιάννης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του: “…Είναι όντως αξιέπαινη η Θεάρεστη πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών να ανακηρύξει το τρέχον λειτουργικό έτος, ως έτος Αγίας Γραφής και στο πλαίσιο αυτό να διοργανώσει την παρούσα ημερίδα. Καθώς μάλιστα όλοι μας ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε σε μερικές εβδομάδες το κεντρικότερο γεγονός της Πίστεώς μας, το Πάθος δηλαδή την Ανάσταση του Χριστού, η σημερινή συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το θέμα της Ημερίδας «Αγία Γραφή, Διάλογος Θεού-Ανθρώπου» έχει διαχρονική αλλά και επίκαιρη σπουδαιότητα.
Πρώτον γιατί η Αγία Γραφή είναι ο θεμέλιος λίθος της ενιαίας Εκκλησίας μας, η κοινή μας αφετηρία και ταυτόχρονα η σπουδαιότερη βάση μας. Δεύτερον διότι ομολογουμένως στα «γράμματα» της Αγίας Γραφής, βρίσκουμε την καρδιά της Θεολογίας μας και του Εκκλησιαστικού μας ήθους, και με αυτά δίνουμε νόημα στην ύπαρξή μας και οραματιζόμαστε τα ελπιζόμενα αγαθά του μέλλοντος. Τρίτον γιατί με την ανάγνωση και την ερμηνεία της Αγίας Γραφής διαχρονικά έχουμε τη μόνιμη, δια των γραμμάτων «υπόμνηση», στο σώμα της Εκκλησίας αλλά και στον καθένα μας ξεχωριστά, των άπαξ σωτήριων γεγονότων, που κέντρο τους έχουν τον Χριστό και αντικείμενο τον άνθρωπο και την κτίση όλη. Υπόμνηση των όσων είπε και των όσων έκανε ο Κύριος. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι εντελώς απαραίτητα και για την κοινωνία και το σύνδεσμο ειρήνης που οφείλουν να βασιλεύουν ανάμεσά μας…”

Στην πρώτη συνεδρία της Ημερίδας υπό την προεδρία της εκπαιδευτικού – Εκτελεστικής Γραμματέως της Μαριανής Αποστολής στην Ευρώπη και μέλους της Ποιμαντικής Επιτροπής κ. Άντζελας Σεστρίνη, η κ. Μυρτώ Θεοχάρους Καθηγήτρια Παλαιάς Διαθήκης στο Ελληνικό Βιβλικό Κολέγιο, είχε την πρώτη εισήγηση με θέμα «Το Βιβλίο του Δευτερονομίου και η Κοινωνική Πρόνοια» και ακολούθησε η εισήγηση του Θεολόγου-Βιβλιστή π. Σωτήρη Μαυροφίδη με θέμα: «Ο σχηματισμός της Καινής Διαθήκης».  Στη δεύτερη Συνεδρία υπό την προεδρία του μέλους της Ποιμαντικής Επιτροπής της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Μαρίας Σικ, πρώτος εισηγητής ήταν ο π. Μάρκος Φώσκολος Θεολόγος-Ιστορικός με θέμα: «Η Αγία Γραφή στη λατρεία της Εκκλησίας» και ακολούθησε η εισήγηση του κ. Χρήστου Καρακόλη Αναπληρωτή Καθηγητή της Καινής Διαθήκης στο τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η Καινή Διαθήκη ως θεμέλιο διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών». Τέλος ο κ. Ιωάννης Τσεβάς, Χειρουργός Οδοντίατρος, Διευθυντής του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου, αναφέρθηκε στις Εκθέσεις που υπήρχαν έξω από την αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα και με συντομία στο ιστορικό της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και ιδιαίτερα στη συνεργασία της με την Καθολική Εκκλησία.

Στο τέλος της Ημερίδας ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών αφού ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τους ομιλητές και τη χορωδία, προσφέροντας κάποια αναμνηστικά δώρα, συνεχάρη όλους όσοι βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την οργάνωση και πραγματοποίηση της Ημερίδας την οποία παρακολούθησαν πολλοί Ιερείς και Ιερομόναχοι, Μοναχές και Μοναχοί όλων των Μοναχικών Ταγμάτων, λαϊκοί από πολλές Ενορίες της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πολλοί πιστοί άλλων Χριστιανικών Ομολογιών.

Πηγή: cen.gr
Φωτογραφίες: Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your name.
Please enter comment.
Archives
Μάρτιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031