Δ΄ Πανελλήνια Συνάντηση Κατηχητών της Καθολικής Εκκλησίας

Με τη συμμετοχή τριών Ιεραρχών της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, των Σεβ. Αρχιεπισκόπων Κέρκυρας π. Ιωάννη Σπιτέρη, Αθηνών π. Σεβαστιανού Ροσσολάτου και του Σεβ. Επισκόπου Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου, διεξήχθησαν οι εργασίες της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης Κατηχητών, από 28 έως και 31 Αυγούστου, στο Ποιμαντικό Κέντρο «Άγιος Παύλος» στην Ποσειδωνία της Σύρου. Γύρω στους 80 κατηχητές, ιερείς, μοναχοί, μοναχές και λαϊκοί, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κέρκυρα, Πάτρα, Τήνο και Σύρο, μελέτησαν το θέμα: «Η Κατήχηση ως πρώτη αγγελία για την αύξηση της πίστης. Η ιεραποστολική μεταστροφή της Κατήχησης».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου καλωσορίζοντας τους κατηχητές στη Σύρο και ευχόμενος η συνάντηση αυτή να φέρει καρπούς στον τομέα της Κατήχησης και να είναι ωφέλιμη για όλους. Στο χώρο διεξαγωγής της συνάντησης λειτούργησε έκθεση βιβλίου με τη συμμετοχή και της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, όπου ο εκπρόσωπος της  κ. Γεώργιος Σώχος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών. Χαιρετισμούς επίσης απέστειλαν γραπτώς, λόγω αδυναμίας να παρευρεθούν ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου Τήνου Σεβ. π. Νικόλαος Πρίντεζης και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεώργιος Μαραγκός.

Την κήρυξη των εργασιών έκανε ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για τον Ευαγγελισμό και την Κατήχηση & Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας π. Ιωάννης Σπιτέρης ο οποίος έκανε και την πρώτη εισήγηση με θέμα: «Εννοιολογικός προσδιορισμός των όρων Νέος Ευαγγελισμός. Επαναευαγγελισμός και Πρώτη Αγγελία: Μια γενική εισήγηση». Ακολούθησε η εισήγηση από τον π. Μάρκο Φώσκολο, εφημέριο Αγ. Νικολάου Χώρας Τήνου και Αρχειοφύλακα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου με θέμα: «Η “Πρώτη Αγγελία” στην Καινή Διαθήκη και τις πρωτοχριστιανικές κοινότητες».

Η πρώτη εισήγηση της δεύτερης ημέρας έγινε από τον π. Γιάννη Μαραγκό, διδάκτορα Θεολογίας, διευθυντή της εφημερίδας ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ και εφημέριο της ενορίας Αγίου Παντελεήμωνος στον Φοίνικα. Ο ευρηματικός τίτλος « Αχ, Μαμά, σε τι κόσμο μ΄έφερες…» ή  αλλιώς «Ο νέος Ευαγγελισμός στο σύγχρονο κόσμο, στην εποχή της μετά-νεωτερικότητας», παραπέμπει σε  ένα ουσιαστικό περιεχόμενο που προβλημάτισε όσους  παρακολούθησαν την εισήγηση. Η δεύτερη εισήγηση έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών, Σεβ. π. Σεβαστιανό Ροσσολάτο και είχε τίτλο «Νέος Ευαγγελισμός: Ποιοι; Τι; Πώς;» και στηρίχτηκε  στην Αποστολική Παραίνεση «Η Χαρά του Ευαγγελίου», που είναι η φωνή της Καθολικής Εκκλησίας σήμερα.

Κατά την τρίτη ημέρα η κ. Άννα Μαρία Πρίντεζη-Βασιλείου, Θεολόγος, παρουσίασε την εισήγηση με θέμα: «Η πρώτη Αγγελία στην κατήχηση» και η κυρία  Αντωνία Ζαλώνη, επίσης Θεολόγος, παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο: «Νέος Ευαγγελισμός και οικογένεια». Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης οι κατηχητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια και πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από όλες τις εκκλησιαστικές επαρχίες της κατηχητικής κίνησης.

Η τελευταία ημέρα αφιερώθηκε στην αξιολόγηση της συνάντησης και οι κατηχητές που συμμετείχαν  είχαν την ευκαιρία, μπροστά στους Ποιμένες τους Ιεράρχες,  αποκλειστικούς και κύριους  υπεύθυνους του κατηχητικού έργου της Καθολικής Εκκλησίας, να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να παρουσιάσουν τη νέα πραγματικότητα που βιώνουν και μέσα στην οποία καλούνται  να  μεταδώσουν το Ευαγγελικό Μήνυμα. Οι κατηχητές, που προέρχονται στην κυριολεξία από κάθε γωνιά της γης, ζήτησαν από τους Επισκόπους τους, με θέρμη, τόλμη και αισιοδοξία, να συνεχίσουν να  τους στηρίζουν στην προσπάθειά τους, να τους δίνουν συχνά ευκαιρίες για αλληλογνωριμία και εποικοδομητική συζήτηση.

Οι Ιεράρχες, με τη σειρά τους,  ευχαρίστησαν τους κατηχητές για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν, μέσα σε δύσκολες  κοινωνικές συνθήκες, να ανταποκριθούν στην αποστολή που η Εκκλησία τούς έχει αναθέσει. Ο Σεβ. π. Ιωάννης Σπιτέρης, Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας, πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για τον Ευαγγελισμό και την Κατήχηση, κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης, ήταν ιδιαίτερα  ενθαρρυντικός  και παρότρυνε  όλους να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που τους παρέχεται για να επιμορφώνονται, να ενημερώνονται και να πλουτίζουν το πνεύμα τους και τις γνώσεις τους, προς όφελος εκείνων που κατηχούν. Επισήμανε πως αυτός ήταν και ο σκοπός της έκθεσης βιβλίου που λειτούργησε τις τρεις μέρες της συνάντησης, με τη συμμετοχή και παρουσία του εκπροσώπου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, της υπεύθυνης του Καλού Τύπου και βέβαια του π. Σάββα Φρέρη, ιησουίτη ιερομονάχου και μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, γνωστού σε όλους για την προσπάθειά του στη διάδοση του καλού βιβλίου! Ζήτησε, τέλος, να εμπιστευθούν όλοι τις προσπάθειές τους στη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, για  να φωτίζει το νου και την καρδιά  τους!

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο συλλειτούργησαν ο Σεβ. π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθήνας, ο Σεβ. π. Ιωάννης Σπιτέρης, Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας και ο Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, Επίσκοπος Σύρου, πλαισιωμένοι από τους ιερείς που πήραν μέρος στη συνάντηση!

ΠΗΓΗ: Καθολική Επισκοπή Σύρου

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your name.
Please enter comment.
Archives
Σεπτέμβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930