Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία διοργάνωσε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ένα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Αγία Γραφή και Εικαστικές Τέχνες». Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας κ. Μιχαήλ Χρ. Χατζηγιάννης, ενώ ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβ. Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός, έφερε τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν υπό την προεδρία του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου με την εισήγηση του Καθηγητή φιλοσοφίας Χρήστου Γιανναρά με θέμα: «Πώς η ζωγραφική διαβάζει τη Βίβλο: Ο Εσταυρωμένος του Gruenewald και ο Εσταυρωμένος του Δαφνίου».
Στη δεύτερη συνεδρία της πρώτης ημέρας υπό την προεδρία του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Δημήτριου Καϊμάκη, πραγματοποιήθηκαν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Στέλλα Λάββα με θέμα: «Η πρόσληψη της Βίβλου στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 19ου αιώνα» και η δεύτερη από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Μελίνα Παϊσίδου με θέμα: «Εικονογραφικά ζητήματα της περιοχής Πρεσπών και Αχρίδας κατά τον 15ο αιώνα».
Το πρωί του Σαββάτου κατά την πρώτη συνεδρία υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Κωνσταντίνου Ζάρρα, πραγματοποιήθηκαν τρεις εισηγήσεις. Η πρώτη από τον Αρχειοφύλακα και Βιβλιοθηκάριο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου π. Μάρκο Φώσκολο με θέμα: «Biblia Pauperum – Biblia Analphabetarum: Η Αγία Γραφή στη ρομανική και γοτθική εποχή», η δεύτερη από τον Διευθυντή του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου κ. Ιωάννη Τσεβά με θέμα: «Ο Βαν Γκογκ και η Βίβλος» και η τρίτη από τη Λέκτορα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ariel του Ισραήλ Edna Langenthal με θέμα: «The Garden of Paradise as a Pre-House».
Στη δεύτερη συνεδρία υπό την προεδρία του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. π. Ιωάννη Σκιαδαρέση υπήρχαν σύμφωνα με το πρόγραμμα επίσης τρεις εισηγήσεις. Ο θεολόγος και αγιογράφος Γεώργιος Κόρδης εισηγήθηκε το θέμα: «Ζωγραφικός διάλογος με βιβλικά θέματα. Λειτουργία και εικαστικότητα». Στη συνέχεια ο Αγιορείτης αγιογράφος π. Λουκάς Ξενοφωντινός μίλησε με θέμα: «Έμπνευση και εικαστική δημιουργία υπό το φως της Αγίας Γραφής». Ο Άρχων Εικονογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Κωνσταντίνος Ξενόπουλος εισηγήθηκε το θέμα: «Παράδοση στην Τέχνη».
Κατά το τελευταίο μέρος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τους π. Λουκά Ξενοφωντινό, Γεώργιο Κόρδη και Κωνσταντίνο Ξενόπουλο. Τη συζήτησε συντόνισε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Μιλτιάδης Κωνσταντίνου.
Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούνταν από τους: Ιωάννη Καραβιδόπουλο (Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.), Μιλτιάδη Κωνσταντίνου (Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ) και Κωνσταντίνο Ζάρρα (Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α.).
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες του Συνεδρίου κάνοντας κλικ πάνω στο θέμα του κάθε ομιλητή και από το κανάλι μας στο YouTube: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ