Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Σε όλες τις χώρες τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.
Το 2015 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού ήταν το Τμήμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το μήνυμα το έγραψε η Marwa Obaid Rashid Al Aqroubi, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και Πρόεδρος του Τμήματος των ΗΑΕ της ΙΒΒΥ, με εξαιρετική δραστηριότητα στην εκτέλεση προγραμμάτων για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι πολεμικές συγκρούσεις ή οι φυσικές καταστροφές έχουν δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις για τα παιδιά με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή τους.
Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/ Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παρότρυνε τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία συμμετείχε φέτος στον εορτασμό παρουσιάζοντας σε δεκάδες παιδιά το τρίτο βιβλίο από τη σειρά “Οι ιστορίες του Καλλίστρατου”, Ο Καλλίστρατος και η Πολιτεία των Αηδονιών. Η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή επισκέφθηκε μέσα σε 6 ημέρες, μια σειρά από δημόσια σχολεία και Δημοτικές Βιβλιοθήκες που οργάνωσαν εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Ημέρα.
Το “ταξίδι” του Καλλίστρατου ξεκίνησε από την Κατερίνη και το 9ο Δημοτικό Σχολείο και συνέχισε στη Θεσσαλονίκη. Επόμενοι σταθμοί εκεί ήταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης με το 8ο Δημοτικό Σχολείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών με το 5ο Δημοτικό Σχολείο, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μελισσοχωρίου και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου. Τελευταίος σταθμός ήταν η Κρήτη στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου.
Τα παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι, άκουσαν μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού την παραβολή για τα δύο σπίτια, με την οποία ο Ιησούς Χριστός καταλήγει στην επί του Όρους ομιλία και μας διδάσκει ποια είναι τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε τη ζωή μας για να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία.