Νέα

Ο ρόλος της Βίβλου στην ειρηνική συμβίωση των ετεροτήτων

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία διοργάνωσε σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ένα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με [...]

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία διοργάνωσε σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. στις 13 και 14 IMG_3841TΔεκεμβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ένα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Το Διάταγμα Ανεξιθρησκίας του 313 μ.X. και το αίτημα του 21ου αιώνα για καταλλαγή: Ο ρόλος της Αγίας Γραφής στην ειρηνική συμβίωση των ετεροτήτων». Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Εταιρίας μας Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάριος Μπέγζος. Την κεντρική εισήγηση του συνεδρίου είχε ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου με θέμα: «Η συνεργασία των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών με την Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία για τη διάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου στον σύγχρονο κόσμο».

IMG_3763T

IMG_3743T

 

 

 

 

 

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 1.700 χρόνων από την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ.


Στη συνέχεια ακολούθησε υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ιωάννη Καραβιδόπουλου η Α΄ Θεματική Ενότητα με τίτλο: “Αγία Γραφή και Ανεξιθρησκία” με πρώτο ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Κωνσταντίνο Ζάρρα με θέμα: «“Pax deorum” και “Πάνθεον” ως θρησκευτικές και θεσμικές προϋποθέσεις για το Διάταγμα των Μεδιολάνων». Ακολούθησε η ομιλία της λέκτορος του Ελληνικού Βιβλικού Κολλεγίου, Μυρτώς Θεοχάρους με θέμα: «Η πίστη στην αποκλειστικότητα του Γιαχβέ και το ζήτημα της ανεκτικότητας προς τους πιστούς άλλων θρησκειών». Τρίτος ομιλητής της Α΄ ΕνIMG_3806Tότητας ήταν ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης των Ιησουιτών π. Σεβαστιανός Φρέρης με θέμα: «Ο λαός του Θεού και οι λαοί του κόσμου. Σκέψεις στο Μκ. 16:15 (με αναφορά στο Ησ. 11:10-12 και σχετικές αποφάσεις της Β΄ Βατικανής Συνόδου)». Τελευταίος ομιλητής ήταν ο λέκτορας του Ελληνικού Βιβλικού Κολλεγίου, Στέφανος Μιχαλιός με θέμα: «Η ανοχή εν όψει της αποκλειστικής ερμηνείας. Η πρώιμη Χριστιανική ερμηνεία του Ιουδαϊσμού στο πλαίσιο της θρησκευτικής ανοχής (Ιω 8:44 και Απ 2:9, 3:9)».

IMG_3744To πρωί του Σαββάτου κατά τη B΄ Θεματική Ενότητα με τίτλο: “Η Αγία Γραφή στον σύγχρονο κόσμο” υπό την προεδρία του Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιου Σωτηριάδη, πραγματοποιήθηκαν πέντε εισηγήσεις. Η πρώτη από τον Δρ. Θεολογίας και αρχισυντάκτη του περιοδικού “Σύναξη” Αθανάσιο Παπαθανασίου με θέμα: «Απελπισία και απελευθέρωση. Πανανθρώπινες διαδρομές με τη Βίβλο», η δεύτερη από την λέκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη με θέμα: «“Ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν (Μτ 6:33). Μια βιβλική πρόταση προσέγγισης του παγκόσμιου αιτήματος για δικαιοσύνη», η τρίτη από τον ΣεIMG_3883β. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε & Αγκόλας κ. Σεραφείμ με θέμα: «Βίβλος και θρησκευτική ανεκτικότητα στην Αφρική», η τέταρτη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης κ. Άνθιμος με θέμα: «“Οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην”. Ανεκτικότητα και συνεργασία στις δύο όχθες του Αιγαίου στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα» και τέλος η πέμπτη από τον Συντονιστή Μεταφραστικών Προγραμμάτων & Επιστημονικών Εκδόσεων των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών Dr. Simon Crisp, με θέμα: «Why Translate the Bible for Muslims?».

IMG_3960Στη Γ΄ Θεματική Ενότητα με τίτλο: “Η Αγία Γραφή στη Χριστιανική Οικουμένη” υπό την προεδρία του καθηγητή Μιλτιάδη Κωνσταντίνου υπήρχαν σύμφωνα με το πρόγραμμα τέσσερεις εισηγήσεις. Ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος εισηγήθηκε το θέμα: «Η επικαιρότητα του βιβλικού λόγου υπό το φως της πατερικής ερμηνευτικής. Αρχές και προϋποθέσεις». Στη συνέχεια ο καθηγητής στο Istituto di Teologia Ecumenica “San Nicola” στο Bari, Fr. Rosario Scognamiglio μίλησε με θέμα: «Νέες προοπτικές στην κατανόηση της Βίβλου μετά τη Β΄ Βατικανή Σύνοδο. Η ερμηνευτική του διαλόγου». Η λέκτορας του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Βασιλική Σταθοκώστα εισηγήθηκε το θέμα: «Η Αγία Γραφή στην Οικουμενική Κίνηση» και τέλος ο καθηγητής του Ελληνικού Βιβλικού Κολλεγίου Jeffrey W. Baldwin μίλησε με θέμα: «Αναζητώντας τον “αιρετικό. Κοινή δίψα και διακοινοτικός διάλογος στην ιστορία της Σαμαρείτισσας (Ιω 4)».

IMG_4016Κατά το τελευταίο μέρος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που συντόνισε ο Διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας Μιχαήλ Χρ. Χατζηγιάννης με θέμα: «Το έργο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας στην υπηρεσία των Εκκλησιών». Σε αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος της Εταιρίας μας Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας π. Θεόδωρος Κοντίδης και ο Ποιμένας της Α΄ Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθηνών Παναγιώτης Κανταρτζής.

IMG_3739TΣτο διήμερο αυτό συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης οι Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, καθηγητές των δύο Θεολογικών Σχολών, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου απ’ όλες τις εκκλησιαστικές παραδόσεις.

 

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούνταν από τους: Μιλτιάδη Κωνσταντίνου (καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.), Χρήστο Καρακόλη (αναπληρωτή καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α.) και Βασιλική Σταθοκώστα (λέκτορα του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α.).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες του Συνεδρίου κάνοντας κλικ πάνω στο θέμα του κάθε ομιλητή και από το κανάλι μας στο YouTube: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your name.
Please enter comment.
Kατηγορίες