Αναγνώσεις της Βίβλου στις διάφορες χριστιανικές παραδόσεις

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία διοργάνωσε στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ένα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από τη Μεταρρύθμιση του Λουθήρου, με θέμα: «Αναγνώσεις της Βίβλου στις διάφορες χριστιανικές παραδόσεις». Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο π. Ζήσης Κτενίδης, Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ακολούθησε κατόπιν ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος π. Γεώργιος Πολυχρονόπουλος, ο οποίος και ανέγνωσε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον Διευθυντή της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας κ. Μιχαήλ Χρ. Χατζηγιάννη και από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου.

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν υπό την προεδρία του Διευθυντή της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας κ. Μιχαήλ Χατζηγιάννη με την εισήγηση του Εφημέριου του I. N. Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου Πρεβέζης π. Θεοδοσίου Μαρτζούχου με θέμα: «Το Τετραβάγγελο».

Στη δεύτερη συνεδρία της πρώτης ημέρας υπό την προεδρία του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, πραγματοποιήθηκαν τρεις εισηγήσεις. Η πρώτη από τον Ραββίνο Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγκρίν με θέμα: «Η πηγαία θέση της Πεντατεύχου στην Tanakh κατά την ιουδαϊκή ανάγνωση», η δεύτερη από τον Κοσμήτορα του Ινστιτούτου Nida Philip Towner με θέμα: «The Bible in Anglican Liturgical Praxis» και η τρίτη από το μέλος της μοναστικής κοινότητας Bose π. Luigi d’ Ayala με θέμα «Ο ρόλος της Αγίας Γραφής στη ζωή της μοναστικής Αδελφότητας του Μπόζε (Bose)».

Το πρωί του Σαββάτου κατά την πρώτη συνεδρία υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Χαράλαμπου Ατματζίδη, πραγματοποιήθηκαν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη από τη Λέκτορα του Ελληνικού Βιβλικού Κολλεγίου Μυρτώ Θεοχάρους με θέμα: «Το Ευαγγέλιο του Μωυσή για την Εκκλησία: Η ερμηνευτική προσέγγιση του Λούθηρου στο βιβλίο του Δευτερονομίου» και η δεύτερη από τον Διευθυντή του περιοδικού ΣΥΝΑΞΙΣ Θανάση Παπαθανασίου με θέμα: «Από τις Γυναίκες της Βίβλου στις Γυναίκες με τη Βίβλο. Η Διαμαρτύρηση και η ανάδυση των γυναικών ιεραποστόλων».

Στη δεύτερη συνεδρία υπό την προεδρία της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Αικατερίνης Τσαλαμπούνη υπήρχαν σύμφωνα με το πρόγραμμα τέσσερις εισηγήσεις. Η Διευθύντρια του Νορβηγικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Jorunn Økland εισηγήθηκε το θέμα: «Luther’s “method” and his views on celibacy (1Cor 7)». Στη συνέχεια ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Μόσχος Γκουτζιούδης μίλησε με θέμα: «Η συμβολή του Λουθήρου στη μελέτη της προς Εβραίους επιστολής κατά την περίοδο της Μεταρρύθμισης». Ο Ακαδ. Διευθυντής του Ελληνικού Βιβλικού Κολλεγίου Jeff Baldwin εισηγήθηκε το θέμα: «Η μόνη αποδεκτή προσφορά: ο Κάιν και ο Άβελ στις ερμηνείες εκκλησιαστικών πατέρων και μεταρρυθμιστών» και ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Χρήστος Καρακόλης μίλησε με θέμα: «Sola scriptura ή soli patres; Απόπειρα συμβολής στον διάλογο μεταξύ ορθόδοξης και προτεσταντικής ερμηνευτικής της Καινής Διαθήκης».

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούνταν από τους: Μιλτιάδη Κωνσταντίνου (Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.), Χαράλαμπο Ατματζίδη (Αναπληρωτή Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.) και Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (Επίκουρη Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες του Συνεδρίου κάνοντας κλικ πάνω στο θέμα του κάθε ομιλητή και από το κανάλι μας στο YouTube: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your name.
Please enter comment.
Archives
Δεκέμβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031